18 февруари се чества у нас като Ден на радиотехническите

...
18 февруари се чества у нас като Ден на радиотехническите
Коментари Харесай

На този ден: Осемместна карета се превръща в първия обществен транспорт

18 февруари се празнува у нас като Ден на радиотехническите войски. Празникът се отбелязва за първи път през 1993 година
На този ден през 1952 година със Заповед 108 на министъра на националната защита се реорганизира съществуващата тогава Служба за въздушно предизвестие и се основава първата в страната радиотехническа част.
Прочетете още
През 922 година завършва борбата при Пиги. Голямото стълкновение сред българи и византийци в покрайнините на Константинопол приключва с победа за България. Няколко години по-рано цар Симеон реализира огромни победи против Византия. Симеон съумява да завземе Адрианопол и удържа победа при Пиги. Тогавашният регент, провъзгласил се за съимператор - Роман Лакапин, изпраща армия против армията, предвождана от кавхан Теодор Сигрица. Атаката на българите е неудържима и византийците бягат в опити да се доберат до корабите. По-голямата част от ромейската войска е унищожена или пленена.

Българите опожаряват дворците в залива Златния рог, както и крепостта Пиги и се завръщат триумфално в Преслав.

През 1662 година в Париж стартира да действа първият проведен публичен превоз – 8-местна карета. Инициативата е на Блез Паскал. За страдание, той умира единствено няколко месеца, откакто потеглят първите файтони. По това време няма различен, който да е подготвен да се заеме с организацията на превоза.

През 1965 година руският космонавт Алексей Леонов прави първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос. Той прекарва два дни на борда на " Восход ", дружно с Павел Беляев като втори водач на кораба.

 



Леонов прекарва в открития космос 12 минути и 9 секунди (по други данни – 23 минути и 41 секунди). По време на излизането демонстрира геройство, изключително в изключителната обстановка, когато надулият се галактически скафандър е пречел за безпрепятственото завръщане на космонавта в галактическия транспортен съд. Леонов съумява да влезе в шлюза едвам след изпускане на непотребното налягане.

Проблем има и при завръщането на Земята на идващия ден. Преди приземяването отхвърля автоматизираната система за ориентировка. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния мотор. Така „ Восход “ се приземява към 180 км северно от град Перм. Космонавтите остават сами в продължение на 2 нощи в дива гора при мощен мраз. Едва на третия ден до тях си пробиват път спасители на ски, които изсичат площадка за приземяване на вертолет.

На 18 март са родени композиторът Георги Арнаудов, певицата Ванеса Уилямс, артистът Адам Лавин, композиторът Калин Николов, актрисата Лили Колинс и други.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР