18 души са починали след заразяване с коронавируса през изминалото

...
18 души са починали след заразяване с коронавируса през изминалото
Коментари Харесай

Крахът на шведския модел: Жертвите на коронавирус в страната са вече 5 500

18 души са умряли след заразяване с ковид през миналото денонощие в Швеция. С тях броят на жертвите е към този момент 5 500.
За същия интервал в страната са били регистрирани нови 475 случая на ковид. Броят на записаните инфектирани в Швеция е достигнал 74 333. 2 470 индивида се нуждаят от интензивна терапия.
Ограничителните ограничения в Швеция включваха затваряне на границите за чужденци от страни отвън Европейския съюз, възбрана за събиране на повече от 50 души на едно място, рекомендация за отдалечено образование за учениците от горните класове и университетите и затваряне на детските градини. Въпреки това, в страната не бе наложена карантина, а магазините и заведенията за хранене работеха, като това решение провокира разгорещени разногласия. И въпреки че мнозина считат шведския модел за верен, статистиката демонстрира, че обстановката в страната е тревожна. Швеция е на 5 място в Европа по брой болни на милион души – 7 312, като пред нея са единствено четирите държави-джуджета Сан Марино, Ватикана, Андора и Люксембург. Общият брой в тези четири страни е под 750 000, което изяснява високите стойности. Що се отнася до брой умряли на милион население, Швеция още веднъж е много напред, като е на 7 място зад Сан Марино, Белгия, Андора, Англия, Испания и Италия.
Ситуацията в останалите скандинавски страни, където още първоначално бяха подхванати строги ограничения, е доста по-добра. В Дания инфектираните с ковид са се нараснали през последното денонощие с 16 и към този момент са 12 916. За втори следващ ден няма нови умряли от COVID-19 и броят им остава 609. 12 045 инфектирани към този момент са се възстановили. В датски лечебни заведения са настанени 18 носители на вируса, от които петима са на интензивно лекуване. В страната са направени проби на общо 924 644 индивида. Разпространението на ковид в Дания не се ускорявало от май, когато стартира втората фаза от облекчаването на ограничаващите марки, с отварянето на заведенията за хранене, кафенетата и комерсиалните центрове. Впоследствие бяха отворени учебните заведения и детските градини, публичният превоз още веднъж стартира да се движи, а библиотеките, черквите и спортните зали отвориха порти. Нощните клубове в Дания обаче остават затворени до края на август.
В Норвегия инфектираните са към този момент 8 954, като за последните 24 часа има още по-малко случаи – едвам 4. Няма нови умряли и броят на жертвите остава 251. 8 138 души са се възстановили изцяло досега. Активните инфекции са 535, като трима души се нуждаят от интензивно лекуване.
Макар че чисто географски Финландия не се смята за скандинавска страни, тя постоянно е обсъждана дружно с Швеция, Норвегия и Дания. През последното денонощие в страната регистрираха едвам 8 инфектирани, като с тях общият им брой доближи 7 273. В страната няма нови смъртни случаи и те остават 329. 6 800 души са се излекували изцяло, а дейните случаи са 144, като едвам двама се нуждаят от интензивна терапия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР