18,3% е била смъртността сред пациентите с COVID-19, приети в

...
18,3% е била смъртността сред пациентите с COVID-19, приети в
Коментари Харесай

Над 18% от хоспитализираните с COVID-19 у нас са починали за година

18,3% е била смъртността измежду пациентите с COVID-19, признати в лечебните заведения у нас през 2021 година. Това е изводът от изследване на „ Галъп интернешънъл болкан “ и clinica.bg, направено въз основа на данните, които лечебните заведения подават в Министерството на здравеопазването.

Според в 215 лечебни заведения у нас през миналата година е имало малко над 155 хиляди приети в болница с ковид . От тях 18,3% или общо 28 379 души са умряли. В интензивни отделения са лекувани 16 033 от пациентите или 10,31% от всички признати в болница с сложена диагноза.

Средната смъртност е 18,3%, само че индикаторът варира в необятни граници, от 0 до 35, когато става дума за обособени лечебни заведения. Така да вземем за пример процентът на умрелите в няколко лечебни заведения, в това число във Варна, Девин, Провадия, Царев брод и София, е 0. От друга страна, в някои от случаите умрелите надминават 30%, да вземем за пример в няколко многопрофилни лечебни заведения – във Враца, Добрич, Казанлък, Плевен, Пловдив и Троян, както и в столичните УМБАЛ „ Царица Йоанна “ и УМБАЛСМ „ Пирогов “. 33,33% от признатите с ковид в СБАЛО-София също са умряли.

В СБАЛК „ Мадара “ в Шумен доближават 45%. Половината от приетите в болница с COVID-19 в МБАЛ-Никопол също са умряли, само че е значимо да се означи, че там признатите пациенти с вируса са единствено двама. Пълният лист е.

Според „ Галъп “ необятните граници в процентите се дължат на другия тип лечебни заведения и на техния предмет на активност, защото в някои от случаите става дума за интензивно лекуване на пациенти, а в други – за лекуване на различен вид патология, вследствие на което е било намерено съществуване на SARS-CoV-2.

Разлики в смъртността има и при съотносимите лечебни заведения както по типа им, по този начин и съгласно размера на случаите на ковид. В тези обстановки вариациите се дължат на положението и на тежестта на болестта при обособените пациенти, както и на протоколите на работа и опциите за лекуване.

Смъртността в лечебните заведения се е повишила

Смъртността в лечебните заведения при случаите на коронавирусна зараза се е повишила. През 2020  година тя е била 11%, до момента в който през 2021 година надминава 18%.

„ Причините за това са доста. Основната измежду тях е, че пандемията в България се развихри главно през миналата година. Първата по-сериозна вълна през 2020 година в страната беше записана едвам в късната есен на годината, до момента в който през миналата бяхме очевидци на повече талази “, разясняват от „ Галъп “.

Промени се следят и при лечебните заведения, поели главната тежест на вируса. Първите 10 лечебни заведения през 2021 година, които са лекували пациенти с COVID-19, са държавна благосъстоятелност. През миналата година измежду тях е попадало и едно частно – „ Токуда “. „ Тази смяна е в резултат на политиката и на служебния кабинет, който в допълнение изкара на предна линия в битката с пандемията най-големите държавни лечебни заведения в страната “, споделят още създателите на изследването.

Спрямо другите страни

Смъртността от ковид в България е съпоставима с тази в другите страни. В проучване, оповестено в здравното списание „ Лансет “, се показва, че от 86 356 приети в болница с COVID-19 във Англия в интервала март-юли 2020 година умрелите са 26,6% или 22 944.

Друго проучване за смъртността при пациентите в Съединени американски щати демонстрира, че измежду 503 409 пациенти в 209 отделения, лекувани сред 1 март и 21 ноември 2020 година, смъртността е варирала през другите месеци от 9,3 до 19,7%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР