18.3% е била смъртността сред хоспитализираните пациенти с КОВИД-19 в

...
18.3% е била смъртността сред хоспитализираните пациенти с КОВИД-19 в
Коментари Харесай

Всеки шести хоспитализиран с Covid-19 не излиза жив от болница

18.3% е била смъртността измежду приетите в болница пациенти с КОВИД-19 в лечебните заведения в страната през миналата година. Това демонстрира разбор на „ Индекс на лечебните заведения “, възложен на Moreto.net, направен въз основата на данните, които лечебните заведения подават в електронната система на Министерство на здравеопазването.

В 215 лечебни заведения у нас през предходната година е имало 155 422 приети в болница пациенти с КОВИД-19. 18.3% от тях или общо 28 379 души са умряли, демонстрират формалните данни. В интензивните отделения са били лекувани 16 033 от пациентите с КОВИД-19 или 10.31% от всички приети в болница с тази диагноза.

Сред варненските лечебни заведения, най-висока е смъртността в УМБАЛ " Св. Марина " - 23.6%, само че това е болничното заведение с максимален брой интензивни кревати и респективно поемаща най-вече пациенти в тежко положение.

След това се подреждат МБАЛ " Св. Анна " - 17.6%, Военна болница - 10.5%, Еврохоспитал - 10.1%, Онкоболницата - 8.7%.

Въпреки че междинната смъртност е била 18.3%, индикаторът варира в необятни граници – от 0 до 35 %, в обособените лечебни заведения. В случая това се дължи най-много на другия тип лечебни заведения и на техния предмет на активност – в единия случай става дума за интензивно лекуване на пациенти с КОВИД, а в другия за лекуване на различен вид патология, при което е било намерено и съществуването нa зараза с вируса Sars-Cov-2.

Разлики в смъртността обаче се следят и при съотносимите лечебни заведения, както по типа им, по този начин и съгласно размера на случаите на КОВИД-19. В тези случаи вариациите се дължат, както на положението и тежестта болестта при самите пациенти, по този начин и на протоколите на работа и опциите за лекуване на обособените структури. Така да вземем за пример измежду първите 20 лечебни заведения за интензивно лекуване, които са поели най-голяма част от пациентите с КОВИД-19 – всяка една от 6284 до 1765 души, процентът на смъртност варира от 13 до 33
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР