175 години от рождението на Христо Ботев отбеляза днес Хасково.

...
175 години от рождението на Христо Ботев отбеляза днес Хасково.
Коментари Харесай

Хасково отбеляза 175 г. от рождението на Ботев

175 години от рождението на Христо Ботев означи през днешния ден Хасково. От общината и военно формирование 52 740 Хасково проведоха ритуала по поднасяне на венци и цветяпред бюст-паметника напоета-революционер.

В словото си кметът Станислав Дечев съобщи: „ За Ботев приказваме с най-пламенни думи два пъти в годината- през днешния ден, в деня на неговото рождение и на 2 юни – денят на героичната му крах. Но аз мисля, че Христо Ботев е с нас всеки ден. Защото ние го даваме за образец на децата си. Защото и ние, като него, споделяме полезностите за българската независимост, следваме неговата неотстъпчивост с неправдите, и не на последно място - цитираме стиховете му, когато имаме потребност от мощ и ентусиазъм. И колкото и друг да е днешният свят от неговия, уроците по какъв начин мощно да обичан и ненавиждаме, по какъв начин праволинейно да следваме задачите си, по какъв начин храбро да се надигнем пред компликациите - в действителност ги знаем от него. А Ботев от дълго време не е единствено в думите, не е в словото, не е в книгите или в паметниците. Ботев към този момент е в кръвта ни. Защото Той е България! Бог да пази българския народ! Честито Богоявление! “

Преди да прозвучи победоносният „ Ботев марш “ в осъществяване на Духов оркестър-Хасково дванадесетокласничката Наталия Делчева от ПГТ „ Александър Паскалев “ извърши стихотворението „ На Ботев “ от поета Недялко Йорданов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР