171 години от рождението на Христо БотевНа 6 януари 2019

...
171 години от рождението на Христо БотевНа 6 януари 2019
Коментари Харесай

171 години от рождението на Христо Ботев

171 години от рождението на Христо Ботев
На 6 януари 2019 година се навършват 171 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев.

Един от най-великите български поети и революционери - Христо Ботев, е роден на 6 януари 1848 в Калофер. Ботев живее единствено 28 години, само че остава в националната памет както с творчеството си, по този начин и с революционното си дело.

Роден е на 25 декември 1847 година (нов жанр - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в фамилията на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е преподавател Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под управлението на своя татко и през 1863 година приключва калоферското учебно заведение. Октомври същата година отпътува за Русия и се записва частен възпитаник във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 година Известно време е преподавател в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 година се завръща в Калофер, стартира да проповядва протест против чорбаджии и турци, след което дефинитивно напуща Калофер. По това време във вестник "Гайда", редактиран от П. Р. Славейков, е оповестено първото стихотворение на Хр. Ботев - "Майце си". От октомври 1867 година живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. "Дунавска зора". През идващите години се мести от град на град, известно време живее дружно с Левски.

През 1872 година е задържан за тайна революционна активност и изпратен във Фокшанския затвор, само че освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като помощник и съредактор на революционния орган. Започва дейната му активност като публицист и под негова редакция стартира да излиза новия орган на революционната партия - в. "Знаме". През 1875 година взаимно със Стефан Стамболов издава стихосбирката "Песни и стихотворения". Априлското въстание го подтиква да сътвори чета, на която става челник. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 година е последният тежък пердах - по здрач след сражението патрон пронизва Ботев.

………………………………..

В град Калофер на 6 януари тази година вицепрезидентът Илияна Йотова ще взе участие в тържествата, отдадени на 171 години от рождението на Христо Ботев. В 10.50 часа в музея на Ботев Илияна Йотова ще сервира цветя пред бюста на поета и бунтовник и пред паметника на майка му Иванка Ботева.

В 11.15 часа вицепрезидентът ще произнесе слово за Христо Ботев. Илияна Йотова ще сервира цветя пред паметника на бащата на поета бунтовник Ботьо Петков, след което дружно с шествието-поклонение ще се насочи към мемориалния комплекс „ Христо Ботев “.

На 6 януари от 13.00 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се организира тържествено честване във връзка 171-ата годишнина от рождението на великия български бунтовник, държавник, стихотворец и журналист. В програмата ще вземат участие Силвия Лулчева, мъжки вокален отбор ”България ” с живописен началник акад. Валентин Бобевски и Гвардейският внушителен духов оркестър. Слово ще произнесе доцент доктор Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община. Организатори на празничното събитие са Столична община, Министерство на защитата на Република България и Общонародна фондация „ Христо Ботйов ”. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР