170 км от АМ „Хемус“ ще бъдат изградени или ще

...
170 км от АМ „Хемус“ ще бъдат изградени или ще
Коментари Харесай

170 км от магистрала Хемус ще бъдат изградени за три години

170 км от Автомагистрала „ Хемус “ ще бъдат построени или ще се построяват в границите на идващите три години. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при старта на строителството на нови 9,3 км от автомагистралата в сектора от Ябланица до п.в. „ Боаза “, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

До два месеца и половина ще започва строителството на още 16,5 км от трасето на автомагистралата от Шумен в посока Търговище. През тази година ще бъдат търгувани други 52 км, чието планиране сега приключва, и ще могат да започват като действително осъществяване до края на годината. Още 85 км от автомагистралата до Велико Търново ще бъдат предоставени през 2019 година и по този начин действително строителство ще стартира и по тях.

Николай Нанков съобщи, че оптимистичният вид планува Автомагистрала „ Хемус “ да бъде приключена до 2024 година, а реалистичният – това да стане до 2025 година , съгласно поетия ангажимент, и удостовери, че главните старания в този мандат ще бъдат ориентирани към северната част на страната.

Регионалният министър се обърна към строителите с апел за бързо и качествено осъществяване и към изпълнителя на надзора да следи за качеството на работа. Срокът за осъществяване е 2 години, само че е стихотворец ангажимент да бъдат спестени няколко месеца и след година и половина ще можем да се поздравим със приключен сектор, сподели още той.

Според министъра на финансите Владислав Горанов инвестицията в удължаването на Автомагистрала „ Хемус “ е една от най-смислените, правени от държавното управление, тъй като посредством нея може да се „ раздра възелът, в който е впрегната Северна България “. Той изрази убедеността си, че сега, в който планът приключи, северната част на страната ще стартира да догонва Южна България.

Автомагистралният сектор ще бъде с по две ленти за придвижване в посока по 4 м, две ленти за прекъсване по 3 м, междинна разграничителна линия - 2 м, водещи линии и банкети. Ще бъдат издигнати 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница – пещера „ Съева дупка “. Етапна връзка наоколо до с. Брестница ще обезпечава съгласуваност с път I-4 Коритна – Белокопитово.

Изпълнител на обекта е Консорциум „ ХВП Ябланица “ ДЗЗД. Договорът за планиране и строителство е на стойност 54 990 000 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол ще реализира ДЗЗД „ Консултанти Хемус 1 – 2016 “ с контракт на стойност 595 899,10 лева без Данък добавена стойност.

С цел повишение на възстановяване на пътната инфраструктура и повишение на сигурността в Северна България през днешния ден започва и рехабилитацията на околовръстния път на гр. Ловеч и тунела на него. За по-малко от 15 месеца шосето със седем тежки пътни уреди – подлези, надлези и тунелът с най-влошени експлоатационнни характерности в Българи ще бъдат напълно актуализирани, съобщи при старта на дейностите министър Николай Нанков. В плана за главен ремонт на 8,7 км от второкласния път II-35 Плевен-Ловеч, който реализира връзка сред двата регионални града, ще се влагат към 15 млн. лева от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година посредством Европейския фонд за районно развиване. Изпълнител на строителството е Консорциум „ РЕГИОНАЛНИ ПЪТИЩА 2017 “ ДЗЗД, на строителния контрол - „ Рутекс “ ООД, а авторския контрол ще извърши „ ВИА ПЛАН “ ЕООД.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР