170 хил. струва изпращането на първите БТР-и в Украйна и

...
170 хил. струва изпращането на първите БТР-и в Украйна и
Коментари Харесай

Разкриха колко струва изпращането на БТР-те в Украйна

170 хиляди коства изпращането на първите БТР-и в Украйна и те към този момент са пристигнали. Това изясни министърът на защитата Тодор Тагарев на конференция в Министерството на защитата.

" Не беше лесна тази задача. Надявам се това да значи основна помощ за Украйна, с цел да може тя да отбрани своите жители и суверенитет ", сподели министърът.

 
Оставката на Тагарев бе поискана преди месец от Движение за права и свободи и ГЕРБ точно поради забавянето в изпращането на помощта за Украйна. 

Днес Тагарев направи презентация за това по какъв начин е вървяла процедурата по изпращането на БТР-ите.

Първо през лятото на 2023 година е имало посещаване на украински експерти, а на 21 юли е взето решение от Народното събрание да бъдат дарени, изясни той. По-късно е подписано съглашение с Киев, утвърдено на 20 ноември от Народното събрание. С него е предоставено на министъра да стартира и логистика за превозването. Длъжностни лица от 3 министерства са координирали дейностите.

Споразумението е утвърдено от Народното събрание на 22 ноември, а на 4 декември президентът Румен Радев наложи несъгласие, подсети министърът. 2 дни по-късно то е преодоляно, само че ратификацията на съглашението е направена на 2 януари.

Това лиши близо 6 месеца, акцентира Тагарев.

 
Преместването на БТР-ите към склада за изпращане е почнало на 29 януари и е траяло четири седмици, означи министърът, написа 24 часа.

Първият ешелон от 30 вагона отпътува на 30 март, последният също към този момент отпътува. 247 военнослужещи и цивилни чиновници са се занимали с интервенцията, а общо разноските за задачата надвишават 170 хиляди лева, стана ясно от думите му.

Запитан можело ли е изпращането да стане по-бързо, Тагарев сподели: Мисля, че дадох отговор с тази презентация, която направих. Дали е допустимо да се случи по-добре организацията от 2 януари, допустимо е, само че с 10 дни, не повече.

Тагарев награди трима зам.-министри за техния принос за организирането и изпращането на помощта - Бисер Минчев (Министерство на транспорта), Атанас Запрянов (Министерство на отбраната), Ивелина Дундакова (МВР), както и военнослужещи. Церемонията стартира с едноминутно безмълвие в памет на патриарх Неофит.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР