17 загинаха, след като лодка на рохингите от Мианмар се преобърна на път за Малайзия

...
Спасителните екипи са открили най-малко 17 тела на бреговете на
Коментари Харесай

Спасителните екипи са открили най-малко 17 тела на бреговете на Мианмар, след като лодка на рохингите се преобърна по време на път за Малайзия в понеделник, съобщиха служители пред CNN.

Сред загиналите има 10 жени и седем мъже – всички те са мюсюлмани рохингия, каза Bya Latt, говорител на спасителната група на фондация Shwe Yaung Matta.

Трагедията е станала близо до столицата на щата Ракхайн град Ситуе.

Осем оцелели са открити живи и в момента са държани в местно полицейско управление, добави Лат.

Служител на полицията в Ситуе каза пред CNN, че лодката е превозвала 58 души, включително трима шофьори на лодка.

„Те бяха посрещнати от буря в морето и лодката потъна под огромни вълни“, каза служителят,молейки анонимността му.

Съвместните спасителни операции на местната полиция и спасителната фондация продължават, като 33 все още са в неизвестност.

Жертвите са от различни градове, включително Rathedaung, Maungdaw и Buthidaung, каза полицейски служител.

Рискувайки животи в морето

Рохингите са етническа мюсюлманска малцинствена група в предимно будистки Мианмар и правозащитниците казват, че те са сред най-преследваните хора в света.

Те са претърпели десетилетия на насилие, дискриминация и преследване и им е отказано гражданство, въпреки че живеят в страната от поколения.

Историческо масово изселване започна през август 2017 г., след като в щата Ракхайн избухнаха вълни от насилие, което принуди повече от 700 000 души да потърсят убежище в съседен Бангладеш. Цели села бяха изгорени до основи, хиляди семейства избити или разделени.

Отчаяни да избягат от пренаселените бежански лагери в Кокс Базар, Бангладеш, групи предприемат рисковани пътувания до морето в търсене на безопасност и убежище в съседни страни.

Експертите отбелязват, че опасното пътуване от Кокс Базар до Малайзия може да отнеме седмици, а условията в морето са предизвикателни.

Въпреки че всички страни са обвързани от международното право да спасяват бедстващи хора в морето, групите за наблюдение казват, че невинаги се предприемат бързи действия, особено що се отнася до бежанците от рохингия – много от тях са отхвърлени, докато жени са докладвали за нападения по време на пътуването.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР