17 виадукта на автомагистралите Хемус и Тракия се ремонтират през

...
17 виадукта на автомагистралите Хемус и Тракия се ремонтират през
Коментари Харесай

Ремонтират със 143 млн. лева 17 виадукта на Хемус и Тракия

17 виадукта на автомагистралите " Хемус " и " Тракия " се ремонтират през тази и идната година със средства от бюджета. Инвестицията е за над 143 млн. лева Съоръженията не са обновявани от построяването им преди повече от 30 години. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова при инспекцията на заключителния стадий от ремонта на виадукта при тунел " Витиня " на Автомагистрала " Хемус " в посока София.

Аварийният ремонт на оборудването се наложи поради извънредно тежкото му положение, сподели ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Светослав Глосов.

Той подсети, че през предходната година беше ремонтирано оборудването в посока Варна. Ако времето не се утежни внезапно, се чака ремонтът да приключи до края на седмицата. Утре, по график, стартира монтажът на мантинели и и полагането на шумяща маркировка. Това оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Министърът подсети, че виадуктът при 33-ти км на Автомагистрала " Хемус " е строен преди повече от 30 години и съвсем всички уреди, които са с подобен дълъг интервал на употреба, имат потребност от главен ремонт. Направено е приоритизиране съгласно положението, в което се намират. Преди всичко се търси сигурност за пътуващите.

Продължават ремонтите на останалите уреди по Автомагистрала " Хемус ". За някои от тях остава единствено монтажът на ограничаващи системи и ще бъдат пуснати в придвижване. За други има частични ограничавания. Трети ще бъдат пуснати за придвижване през зимния интервал, само че ремонтът им ще продължи през пролетта, сподели още инж. Глосов и като образец даде виадукт " Коренишки дол ".

В момента се ремонтират устоите на оборудването, които са над 90 м високи. Стремежът на АПИ е ремонтът на тези уреди по Автомагистрала " Хемус " да приключи през идната година.

През 2019-а ще продължи ремонтът на тръбата за София на тунел " Витиня ", който има градивни недостатъци, проявени при употребата му. Другият рисков миг в този сектор е анкерната стена над остарелия път. Това ще бъде най-затрудненият сектор за придвижване следващата година, само че би трябвало да се грижим за сигурността, сподели инж. Глосов. Тунелът ще бъде наведен във типа, в който е тръбата в посока Варна - безусловно модерна, отговаряща на европейските условия. През идната седмица конструкторите ще вземат решение дали е допустимо краткотрайно да се пусне придвижването през тунела до началото на ремонтните действия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР