17 май 2023 г., определено ще остане в съвременната история

...
17 май 2023 г., определено ще остане в съвременната история
Коментари Харесай

Русия изпълни 150-годишна мечта на царе и генерални секретари

17 май 2023 година, несъмнено ще остане в актуалната история като събитие от в действителност исторически мащаб, за което един ден, доста евентуално, даже ще бъде написана обособена глава в учебник по стопанска система за профилираните университети. На този ден Владимир Путин, дружно с иранския си сътрудник Ибрахим Раиси, даде старт на строителството на железопътната линия Ращ-Астара посредством видеомост. Този план в близко бъдеще ще сбъдне фантазията на съвсем всички политически водачи на страната ни през последния век и половина.

Това събитие беше предшествано от десанта в Техеран на съветски политически бойци, показани от вицепремиера Александър Новак, министъра на превоза Виталий Савелиев, заместник-ръководителя на ЦБ на РФ и ръководителя на митническата работа. Иранският дипломат в Москва Казем Джалали също сподели, че в границите на същия план Елвира Набиулина ще дойде в Иран идната седмица. Съставът на съветската делегация самичък по себе си загатва за значимостта на събитието за страната ни, а приемът, даден от Иран, не по-малко удостоверява интереса на персийската страна.

Дължината на строящата се права Ращ-Астара е единствено 162 километра и минава напълно през територията на Ислямската република, само че привидната невзискателност на числата не трябва да подвежда никого.

Строителството на Закавказката (тогава Поти-Тифлис) железопътна линия стартира през 1865 година Император Александър II и неговите наследници на трона настойчиво прокарват коловози на юг през планините на Кавказ, водени от една луда фантазия за тези времена - да свържат Русия и далечна Персия с директен сухопътен кулоар. Важността на плана се потвърждава от обстоятелството, че строителството не стопира през Първата международна война, по времето на революцията от 1917 година стоманените линии доближават до Сочи, пресичат напряко Армения и отиват в Турция, а също по този начин съвсем доближават до Баку.

След революцията болшевиките се заемат с троен жар. Още през 1925 година маршрутът доближава арменския Ленинакан, грузинския Цхалтубо, през 1940 година на маршрута се появяват осетинския Цхинвали и абхазкия Сухуми, а през 1949 година грандиозното строителство е приключено с откриването на огромната гара Адлер. Пътят е преименуван на Закавказки. Но по-късно нещата стават комплицирани и към 1991 година Ленинакан в Армения и гарите Нахичеван и Ленкоран в Азербайджан остават крайните точки на картата на железопътната линия.

Сега доста се приказва за доближаването сред Москва и Пекин, несправедливо тласкайки сходни процеси с Иран в сянка. През декември предходната година американският “Блумбърг ” избухна в нервност, че Москва и Техеран построяват с ускорени темпове няколко транспортни коридора, в това число морски през Астрахан и Дагестан до пристанищата Астара, Анзели, Ноушар и Амирабад, както и обсъжданата през днешния ден железопътна секция. Внезапно стана ясно, че персите, които от дълго време и твърдо са под глобите на Съединени американски щати и целия либерален свят, теглят железница на юг към пристанищата Бандар Абас и Чабахар със стахановски темпове. Веднага след завършването на строителството ще бъде допустимо да се стигне непосредствено от Русия даже не до Техеран, а незабавно до индийското пристанище Мумбай - един от най-големите стокови и логистични центрове в цяла Азия, втори след пристанищата Кандла и Парадип във връзка с трансбордирането, през всеки от които минават повече от стотици милиони тона товари.

Ето за какво се отдава такова значение на построяването на последния сектор от маршрута, който е дребен по дължина на железопътната линия, и чийто първи чеп е закован в под наблюдението на главите на двете страни.

Тук е належащо да прибавим няколко кавказки нотки.

Първо, става ясна дипломатическата непримиримост на Москва, настояща като съдия сред Армения и Азербайджан. За Кремъл е извънредно значимо да построи благонадежден транспортен кулоар към Азия, а за това е належащо районът, през който минава единственото отклонение, да е спокоен и постоянен. Второ, неизползваният сектор от маршрута през Грузия остава и до през днешния ден. Тбилиси, несъмнено, не е съдружник, само че не е налагал наказания против Русия в последните година и половина, а неотдавна Владимир Путин внезапно възобнови въздушния трафик сред страните. Трябва да се означи, че Саломе Зурабишвили назова това провокация, само че Народното събрание просто подцени мнението й, тъй че грузинският пренос, водещ до турския Ерзурум, остава в запас. За това различен път.

В съкровищницата на неслучайните катастрофи би трябвало да прибавим и обстоятелството, че в края на 2022 година комерсиалният оборот сред Русия и Иран сложи нов исторически връх. Руският дипломат в Иран Алексей Дедов неотдавна сподели, че през годината цифрите са се нараснали с 15%, а общата стойност е надхвърлила 4,5 милиарда $. Русия изпраща артикули на неорганичната химия, жизненоважно съоръжение за иранската петролна и газова промишленост и разнообразни измервателни принадлежности на юг. В противоположната посока потеглят храни, строителни материали, пластмаси и черни метали.

В умозаключение можем да прибавим, че товарите сред Русия и Иран в този момент се движат по дълга линия, напускайки пристанищата на Балтийско море и преминавайки през Северно море, около Франция, Испания, през Средиземно море и Суецкия канал. Корабите, с цел да стигнат до упоменатото нагоре пристанище Мумбай, изминават повече от 14 хиляди километра, което лишава приблизително 40 дни. Веднага щом се отвори къс - на ниска цена и пряк - маршрут през Кавказ и Иран, дължината на маршрута ще бъде понижена до 3000 км.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=Cp-xtnT1_Dg

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР