17 лева средно по-висока е сметката за парно за гарсониера

...
17 лева средно по-висока е сметката за парно за гарсониера
Коментари Харесай

50 лева повече за парно за тристаен апартамент

17 лв. приблизително по-висока е сметката за парно за гарсониера през ноември тази година по отношение на предходната. Ако тогава клиентите са платили 130 лв. за отопление, то в този момент дължат по 157 лв. или с 13 на 100 повече. Това демонстрира разбор на потреблението на клиенти на Техем в парцели с месечен отдалечен доклад на уредите.

За тристаен апартамент сметката е с 50 лв. от горната страна или при 259 лв. приблизително предходната година на 310 лв. в този момент.

Данните демонстрират още, че през този отоплителен сезон сме използвали повече сила за отопление сред 8%-13% според от размера на жилището и метода на прилагане. Данните са за първите два месеца с отопление ноември и декември 2023 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година.

Какви сметки чакат потребителите с другите типове отопление

До момента този сезон е с 5 дни повече отопление и с 1°C по-студено време спрямо последните два месеца на 2022 година Очакваният резултат върху използването на сила за отопление е за 13% по – висок разход. В допълнение имаме и смяна на ставката на Данък добавена стойност от 9% на 20%, прецизират от компанията топлинен счетоводител.
 Техем Техем
Данните са на база над 6 000 клиенти на централното топлоснабдяване в София, които са с инсталирани отдалечени разпределители/топломери и водомери за топла вода и са на месечен отдалечен доклад, без изравнителна сметка.

Дистанционните уреди вършат вероятен действителен месечен доклад и месечни сметки, без посещаване на отчетник в постройката. „ Уредите с отдалечено отчитане разрешават да следим потреблението на клиентите непрекъснато и да предоставяме тази информация в месечната им сметка. Така те могат навреме да трансформират метода си на прилагане за реализация на икономии “, разяснява Милена Стоянова, шеф на компанията.

Припомняме, че съгласно Закона за енергетика, считано от 12.3.2021 година в случай че се постанова замяна на уреди за топлинно счетоводство, включително и водомерите за топла вода, е наложително новите, които се инсталират, да се регистрират отдалечено. След 1.1.2027 година всички уреди за топлинно счетоводство би трябвало да бъдат отдалечени.

Дистанционните водомери за топла вода би трябвало да са доставени или утвърдени от компанията за топлинно счетоводство, която обслужва постройката.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР