17-годишният Петър от четири години не може да посещава редовно

...
17-годишният Петър от четири години не може да посещава редовно
Коментари Харесай

Жена с 95% инвалидност разчита на грижите на 17-годишния си син

17-годишният Петър от четири години не може да посещава постоянно учебно заведение. Ежедневието му минава в бл. 501 в кв. „ Люлин " 5. Интересува се от видеомонтаж и от осведомителни технологии.

Денят на Петър обаче не протича като този на останалите момчета на неговата възраст.

Таня Христова е с 95% неработоспособност поради множествена склероза, не е излизала от жилището си от 4 години. Дните й минават еднакво. Всичките са идентични от понеделник до неделя, в това число празници и делници.

Не работи от повече от 10 години, пенсионира се преди 3 и половина. Двамата със сина й би трябвало да живеят с пенсията й от 722 лева - приход, който ги обрича на последна беднотия

За помощник Таня заплаща по 10 лева на час, употребява услугите му за не повече от 2 часа дневно. Грубата калкулация демонстрира, че от своите 720 лева тя би трябвало да даде 560 лева на месец единствено за асистенти.

От 39 месеца Таня би трябвало да има персонален помощник, обезпечен от общината. Такъв се задържа единствено 13 месеца. Кандидатстват синът й да й стане персонален помощник. От общината не дават единодушие.

„ В един миг изпратиха една измислена инспекция, която естествено откри, че средата е нездравословна, небезопасна и той не може да поставя труд ", споделя дамата.

Врабка Христова е баба на Петър и майка на Таня. Тя е индивидът, който интензивно се пробва да откри помощник за щерка си. Най-тежкият миг за тях е предходната есен, когато Таня стига до 95% неработоспособност. За Врабка есента на 2021 година минава в циркулиране по институции. Общината одобряват нейните писма, само че с „ Социално подкрепяне " в кв. „ Люлин " обаче не среща схващане. Искат от нея пълномощие, а цената за подобен документ е непостижима за фамилията.

От АСП я упрекват, че не е положила старания да се свърже с тях.

След намесата на омбудсмана Агенция „ Социално подкрепяне " реагира и тяхна служителка се свързва с Таня. „ След двуминутен диалог ме укори и сподели, че не съм положила нужните старания да се свържа с тях ", споделя Таня.

Врабка и Таня изпращат писма до най-висшите институции в страната, измежду които Министерски съвет и даже Президентството.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР