17,5% заема марка, която няма официален производител у нас. Версиите

...
17,5% заема марка, която няма официален производител у нас. Версиите
Коментари Харесай

Цигари Compliment от нелегалните фабрики са номер 1 на черния пазар

17,5% заема марка, която няма формален производител у нас. Версиите - че се прави в един от цеховете на Антон Арабаджиев, Миню Стайков или Бирмите

Цигарите Compliment - марка, която не се създава легално от нито една от тютюневите компании в България, са достигнали незабравим дял на контрабандния пазар у нас - 17,5%.

Иначе като цяло незаконните цигари, продавани в България, са паднали през второто тримесечие на 2018 година до рекордно ниските 4,7% спрямо 34,5% през 2010 година, демонстрират данни от изследване, поръчано от самодейността “Срещу противозаконната търговия ”. Това е и най-ниското равнище на консумация на незаконни цигари в Евросъюза.

Кой обаче е производителят на Compliment? Според спецслужбите най-вероятно марката идва от някоя от незаконните заводи на Антон Арабаджиев в село Оризари, Пловдивско, посочена от английските им сътрудници при започване на 2018 година, или от фабриките на Миню Стайков и Евлоги Станоев-Бирмата и синовете му в Карнобат и Дупница.

След внушителното незаконно наличие на Comliment по дял следва гръцката марка “Карелия ” - 7,5%, която обичайно през последните години държеше първото място, демонстрира още проучването.

Популярността на “Карелия ” с изключение на от мощното търсене на българския пазар е и поради построените няколко канала за незаконния импорт от Гърция.

Изненадващо другояче известната марка на “Филип Морис ” - Мarlboro, е трета по продажба на контрабандния пазар - 6,4%. Още три известни марки следват по незаконно разпространяване. Това са Business Royals - 5,7%, както и равните 4,3 % от контрабандния пазар, които разделят Rothmans и Wilson.

Сред марките с по-забележителен дял при контрабандата са “Марбъл ”, “Капитал ”, “Американ голд ”, “Игъл ”, “Трокадеро ”, “Росман ” и други. Никоя от тях няма законен аналог, а първите две сигурно се създават или са създавани от фабриките на Стайков и Бирмите.

Нелегалното произвеждане обхващало целия развой - от направата на опаковките до снабдяването с тютюн и пълненето на цигари.

Проблем имало само със снабдяването с истинска хартия за цигари.

Поради това постоянно се изпразвали бракувани цигари поради недостатъци при легално произвеждане и се пълнели още веднъж в незаконните заводи.

Обикновено на поточната линия се зареждала една от марките и тя се въртяла на машините в продължение на най-малко седмица. След това се сменяла с друга. Поради това и през даден интервал някоя от тях имала по-голям дял на черния пазар, а по-късно падала и била замествана от друга. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР