168 Часа60 000 деца ще влязат в първи клас на

...
168 Часа60 000 деца ще влязат в първи клас на
Коментари Харесай

Учителската заплата става 1500 лв. от 1 януари и 1800 лв. през 2021 година

168 Часа

60 000 деца ще влязат в първи клас на 16 септемвриСпециална премия за преподаватели с въображение и метод към учениците дава министър Красимир ВълчевСредната брутна заплата на учителите ще стане

60 000 деца ще влязат в първи клас на 16 септември

Специална премия за преподаватели с въображение и метод към учениците дава министър Красимир Вълчев

Средната брутна заплата на учителите ще стане близо 1800 лева през 2021 година, а чистата ще е приблизително 1500 лева Още от началото на 2020 година междинната брутна заплата на преподавателите пък ще стигне 1500 лева, като за двете нараствания, са заложени по 360 млн. лева на година. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Учебната година би трябвало да стартира обикновено в 2400 учебни заведения с над 700 000 възпитаници, разгласи министърът.

Първокласниците ще са към 60 000.

В 50-60 учебни заведения

ремонтите ще

продължат и

след 16

септември,

а 7 учебни заведения ще стартират годината в други здания. Тази година поправки се вършат допълнително от 1000 учебни заведения, изясни Вълчев.

Криза с липса на учители няма да има, уверен е министърът. Щяло да има единици непопълнени места, твърди той. Специална премия за изобретателни учители, която ще се връчва на общинско, регионални и национално равнище, учредява от тази образователна година просветителното министерство. Учителят би трябвало да демонстрира въображение и да има самостоятелен метод към всяко дете, разяснява Красимир Вълчев.

Големите проблеми за просветителната система обаче оставали децата, които не вървят на учебно заведение, и функционалната неначетеност. Има значително учебни заведения, където междинната посещаемост е под 50%, изясни министърът.

“Имаме борба

с културни

особености

Не може да се откажем, тъй като ще се предадем пред възпроизводството на неграмотността от потомство на потомство ”, сподели Вълчев. Има случаи, в които децата вървят на учебно заведение едвам 40-50 образователни дни поради трудовата претовареност на родителите си и натрупат дефицити, които не могат да бъдат обезщетени, добави той.

94% от план-приема след 7-и клас е осъществен, като паралелките ще са 2362,5, заяви пък зам.-министърката на образованието Таня Михайлова.

 

Цялата обява ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР