1600 машини допълнително ще са нужни за изборите на 14

...
1600 машини допълнително ще са нужни за изборите на 14
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: Още 1600 машини и 26 000 флаш памети трябват за изборите

1600 машини в допълнение ще са нужни за изборите на 14 ноември. Вече върви процедура по публичната поръчка, като до 24-ти се събират офетите. Това изясни в " Денят стартира " по Българска национална телевизия Росица Матева, представител и зам.-председател на ЦИК.

1600 машини са задоволителни, защото взехме решение да сложим второ устройство в секции с над 320 гласоподаватели, с цел да сме спокойни и сигурни, взехме това решение, изясни Матева.

Няма наказания за гласоподавателя, който не извърши задължението си да гласоподава, безапелационна е Матева.

Смятаме, а е по този начин и съгласно Изборния кодекс, че гласоподавателят, който гласоподава с машина би трябвало да има идентични благоприятни условия с гласуващия с хартиена бюлетина. Така ще бъде изработен софтуерът, че да има гласоподавателят опцията да гласоподава за парламент, президент или за двата типа избори.

Матева е безапелационна, че ще има задоволително време за доставка, защото условието по поръчката е машините да бъдат от същия вид.

Ще има и втора социална поръчка за модифициране на софтуера, логистиката и техническото обслужване на машините за гласоподаване.

Малко над 18 милиона лв. са планувани за двата тура, в случай че има вероятно втори тур на изборите за президент. В тези средства обаче не е планувана сумата за новите машини. 9,5 милиона е оптималната планирана стойност, като ще би трябвало да бъдат закупени и 26 000 флашпамети, добави Матева.

И още - ще има ли промени за гласуването при карантинирани, вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР