160 години Болградската гимназия пази българския език и дух, възпитава

...
160 години Болградската гимназия пази българския език и дух, възпитава
Коментари Харесай

Илияна Йотова: 160 години Болградската гимназия пази българския език и дух

160 години Болградската гимназия пази българския език и дух, възпитава в обич към България. Нека бъдем правилни на основателите на това учебно заведение, дано запазим традициите и обичаите си. Само с приемливост, с взаимно почитание, с помощ в неволя – по този начин ще пребъдат и двете ни страни, България и Украйна.

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше формален посетител на честването на 160-годишнината от основаването на Болградската гимназия „ Г. С. Раковски “, осведомиха от пресцентъра на президентската институция.

„ Историята на Болградската гимназия е част от историята на България. Много от борците за национално избавление, идеолозите на национално-освободителните битки, строителите на преди малко освободената България са минали през тези класни стаи и техният дух още се усеща тук “, акцентира вицепрезидентът.



В словото си Илияна Йотова се обърна особено към българските общности в Бесарабия с признателност от името на българската страна за отстояване на българщината, опазване на българското съзнание и език.

„ Уважаеми сънародници, тъкмо през днешния ден е времето да почетем паметта на тези, които преди 200 години пристигнаха в тези земи, търсейки своята нова татковина. Тук откриха своята дребна България. Първото, което направиха нашите предшественици, е да съградят храм поради вярата. Веднага по-късно учебно заведение – преди 160 години, преди да имаме самостоятелна черква, те са знаели, че най-важното е образованието. Образовани хора, които ще обезпечат разцвет “, означи Илияна Йотова.

Как може едно учебно заведение да се запази и развива 160 години, риторично попита вицепрезидентът.

„ Отговора открих в едно обръщение на Злата от Криничное. Момичето ме посрещна с думите – Дор език е жив, народ е жив. Това е в сърцето и душата на всеки “, сподели Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрече признателност към преподавателите по български език в учебните заведения на българите в Бесарабия за това, че учат децата освен на езика, само че и на българщина, на разсъдък, съвест и изконни добродетели.

В словото си вицепрезидентът даде висока оценка за днешната Болградска гимназия – същинско европейско учебно заведение. Много от децата, приключили учебното заведение, идват в българските университети, като че ли с цел да изпълнят заветите на своите прадеди. Да се върнат в България.

От името на президента Румен Радев вицепрезидентът връчи на шефа на гимназията Снежана Скорич почетния знак на президента като самопризнание за съхранението на българския език и българщината, за високото качество на образованието. Болградската гимназия получи подарък от вицепрезидента – „ Сънят на българските дейци за Освобождението на България, 1854 година “ от Николай Павлович с акростих на Раковски, патрон на учебното заведение. Скорич удостои Илияна Йотова с почетния знак на гимназията, направен във връзка 160-годишнината от основаването на образователното заведение.

В Болград вицепрезидентът посети Българския културен център и беседва с управлението му. Илияна Йотова прегледа църквата „ Преображение господне “. Положи и цветя пред паметника на опълченците, повдигнат в символ на респект към бесарабските българи, жертвали живота си за свободата на отечеството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР