16-ти Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната Кутия“

...
16-ти Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната Кутия“
Коментари Харесай

8 спектакъла от 6 страни на „Черната кутия“


16-ти Международен фестивал за спектакъл и актуален танц „Черната Кутия“ ще се организира от 27 мaй до 11 юни, 2022 в Пловдив. Фестивалът включва 8 интернационалните и български спектакли и събития в региона на театъра и актуалния танц от шест страни – Италия, Испания, България, Гърция, Австрия и Унгария.

Партньори на 16-то фестивално издание са Министерство на културата, Община Пловдив, Италиански културен институт, Посолство на Австрия, Унгарски културен институт, КЦМ 2000 АД, и Драматичен спектакъл Пловдив.

Международен фестивал за спектакъл и актуален танц „ Черната Кутия “ се реализира с поддръжката на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година.

Международната селекция започва на 27 май с най-новата продукция на  италианска компания за актуален танц  Ocram Dance Movement – „ Yes, I am ”. Те ще показват и танцовата миниатюра „ Субстрат “, представяща пресечна точка сред класическия балет и актуалния танц, основана в партньорство с учениците от школата на танцовия възпитател и хореограф Маша Иванова в Пловдив. Компания Ocram Dance Movement е основана през  2013 от Marco Laudani. Ocram е свят от хрумвания, който цели посредством танц да опише за разнообразни действителности и измерения. Това е хореографски опит, друг механизъм на описване, характеризиращ се с безпределно проучване.

На 29 май испанската компания „ No bautizados “ ще покаже „ Lo Invisible ”. Ярък театрално-танцов театър, който изследва жизненоважните чувства в някои  определящи моменти на човешкия живот. Tанцьорите интерпретират личните си физически разлики и житейски опит, с цел да покажат двойствеността на съществуването, обгръщайки неговите несъгласия, триумфи, стремежи и страхове.
Katia Humenyuk и Rolando Salame основават компания „ No bautizados “ през 2018, с цел да изследват другите театрални езици на основаване на танцови пърформанси, като се концентрират върху тематиките на деня  и основават опция за полемики значими за сегашния миг.

На 4-ти юни PUC – млад интердисциплинарен колектив от Виена, който сплотява актьори от разнообразни области за основаването на перформативни, просветителни и публични план ще показват „ In Touch “. Експерименталният пърформанс, реинтерпретира материалността на физическия контакт, употребявайки тон. Въз основа на разпознаваеми ежедневни шумове от допиране, „ In Touch ” изследва групови сетивни прекарвания и си играе с упованията на публиката. Използвайки кожата си като средство за връзка, изпълнителите от PUC изследват различни светове на сетивата, които се разпростират с музиката.  

Също на 4-ти юни Zoi Efstathiou от Гърция ще показа дуета “We find each other in the plenum ”. Спектакълът се концентрира върху  движението и неговото повтаряне. В първата част танцьорите се движат най-вече в съвършен унисон. Малките разлики в посоките символизират нуждата от самостоятелност във всяка връзка. Танцьорите минават към втората част, към новото начало, нестабилно, сходно на интервала, който претърпяваме в този момент с пандемията. Несигурно бъдеще, в което сме призовани дружно да продължим напред и да създадем крачка към непознато ново начало.  От 2016  Zoi Efstathiou  си колаборира с Anne Teresa De Keersmaeker като репертоарен танцьор в Белгия. Zoi е приключила Professional Dance School “Niki Kontaxaki – Nikoletta Bakali ” в Атина и през 2014 започва Youth Dance Company в Гърция, в която вземат участие танцьори на възраст от 18 до 25 години.

На 11 юни ще бъде показано ефектното зрелище „Freestyle“ на един от най-интересните актьори на унгарската театрално-танцова сцена – Rita Góbi. Родена в Нови Сад, Сърбия и завършила Унгарската танцова академия в Будапеща. През 2006 Rita Góbi основава компания Góbi Dance. Оттогава е основала модерни танцови постановки, интерактивни представления за деца и е взела участие в разнообразни интердисциплинарни планове. Работата на Rita Góbi може да се опише като смела, пробна и точно хореографирана. Комбинацията от придвижвания, музика, образни резултати и светлини основават футуристичната  атмосфера на нейните осъществявания.

Игралното поле на “ Freestyle“ е оживено от физическото наличие на две героини – Рури и Рита. Това съревнование не е за скорост или за победа. В „Freestyle“ участничките се борят със личните си тела, а не една с друга.

Българското присъединяване на фестивал „ Черната Кутия “ стартира на 30 май с  впечатляващия мултимедиен моноспектакъл на Деян Донков – „ Камбаната “ по романа на Недялко Славов. Спектакълът показва изповедта на един палач, претърпял катарзис през Вярата. „ Камбаната “ е продукция на „11“ Ltd. и е част от програма Наследство на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Режисура, драматургия и осъществяване: Деян Донков, Сценография: Никола Тороманов – Фичо, Музика: Петя Диманова, Жива музика: оркестър Карандила, Хореография: Деян Георгиев, Фото и видео: Стефан Н. Щерев и 3D мапинг, видео картина и дизайн: Марио Стоянов.

Второто българско фестивално присъединяване е на танцова компания Дюн с „ Ритуали на душата “ на 4 юни. Танцова компания „ ДЮН ” е самостоятелна натрупа за актуален танц, основана през 1986 г в Бургас.  Трупата осъществя авторски спектакли и  развива повече от 20 години школа за актуален танц в Бургас.

Те ще ни опишат какво е тялото. Спектакълът се концентрира върху облиците на надълбоко придвижване, в търсене на връзката сред схващане и тяло. Практика на срещата и сливането. Тяло и Душа в Едно. 

Повече информация тук – https://www.facebook.com/TheBlackBoxITDF

Програма – https://bg.theblackboxfestival.com
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР