16-те години управление на досегашния кмет на Пазарджик Тодор Попов

...
16-те години управление на досегашния кмет на Пазарджик Тодор Попов
Коментари Харесай

За кого да гласуваме в Пазарджик?

16-те години ръководство на досегашния кмет на Пазарджик Тодор Попов бе изпъстрено с голям брой от най-ярките кавги и несъгласия, които доведоха до мощни разочарования измежду локалното население. Тези събития освен постановиха мощна злост за водачеството му в града, само че и насочиха прожекторите върху идните избори в Пазарджик като явен образец на локално равнище за преодоляването на българските градове. Да погледнем кои са главните кандидати в борбата за Пазарджик.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 365
Тодор Попов

Както слънцето се движи от изток на запад, по този начин и името на досегашния кмет на Пазарджик Тодор Попов обикаля по небето на обществото, с разликата, че през 16-те години на ръководство на града, името му постоянно бе свързвано с облаци на кавги и несъгласия.

Скандалите се трансфораха в нарицателно, от което се дистанцират даже водачите на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които години наред с половин уста поддържат Попов. Трудно би било да се съберат на едно място множеството безобразия, в които основна роля заема точно господин Попов. 

Въпрос, който преди няколко години насочи прожекторите към Пазарджик, вдигайки цяла България на крайник, бе заложения от bTV Как с кметска заплата от 2000 лева Тодор Попов  живее в имение за милиони? В собствен репортаж от 2015 те демонстрираха новото по това време имение на кмета на стойност 2 млн. лева То разполага с басейн, фитнес, джакузи, изкуствена река, къща за посетители и доста други екстри, които човек с приход от 3000 лева на месец не би могъл да си разреши. Неговата шофьорска брошура неотдавна бе отнета за шофиране в нетрезво положение със подозрения за съществуване на други вещества в Пазарджишкото село Паталеница, само че казусът беше потулен.

Някои от свадите, в които е забъркан Попов граничат с парадокс. Например този с “оплождането на жабките ”.  През 2018 година е оповестена поръчка за построяването на пешеходно оборудване над река Марица, което стига до парка остров " Свобода ". Конкурсът се печели от любимеца на община Пазарджик – „ Еко-Хидро 90 “. Фирмата предлага извънредно високата цена от 1.319 млн. лева с Данък добавена стойност, само че и изумително къс период на осъществяване – 40 дни за строеж и едвам 2 дни за правене на план. Разбира се този период се оказва неосъществим. Тогава Попов хвърля виновността върху размножителния интервал на жабите и споделя, че заради тази причина локалната Регионална инспекция за опазване на околната среда е спряла строителството на моста за три месеца. 

Скандали с парцели, в които участва и името Тодор Попов, са купища през годините. Родопската гора над село Црънча за 3 лв. квадратния метър, общински жилища  на безценица за другари и свързани бизнеси и някогашния кмет на Пещера Николай Зайчев са единствено някои от най-явните прояви, които допълват картината. А с 96 милиона лв., изсипани за ново хранилище за преправка на боклуци към компания, обвързвана с Гинка Върбакова, без позволение за това картината става до болежка позната. Наскоро беше позволено и изгарянето на стотици тонове боклук с неразбираем генезис в локалното бунище, което екозащитни организации сигнализират, че се случва всяка година и обгазява града за дни.  

Петър Куленски

Петър Куленски, претендентът на коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България ” се явява на тазгодишните локални избори с невиждана от десетилетия увереност и успеваемост. 37-годишният правист и народен представител прави усещане с мощното навлизане на посланията му измежду жителите на Пазарджик и близките села.

Куленски се трансформира в нарицателно и в прилежащите градове за прогресивното водачество. Основната му цел е да изсветли община Пазарджик и да върне живота в него с фокус върху опциите за младежите. Той твърдо има вяра, че Пазарджик има необработен до момента капацитет и неограничени благоприятни условия както за млади, по този начин и за остарели. Неговата стратегия за идния мандат е напълно фокусирана върху метода, по който той и екипът му ще трансфорат община Пазарджик в образец за напредъка на дребните градове. 

Негови цели са проблемите от всекидневието на хората, само че не на по-заден проект са и по-дългосрочните планове, които доста ще подобрят качеството на живот в града. Жителите на общината заплащат едни от най-високите локални налози и една от най-високите такса боклук в страната, а към днешна дата градът прави усещане на потопен в нечистотия и отпадъци. Контрол над сметосъбирането и сметоизвозването е един от най-ключовите аспекти на ръководството, които Куленски подсигурява. 

Облагородяване на зелените площи в междублоковите пространства, равни тротоари за майките с деца и хората в неравностойно състояние, ремонт на уличната мрежа в кварталите, рационализация на уличното осветяване - всичко това е поръчител за по-добър живот.    

Един от най-големите проблеми на Пазарджик е този с паркирането. Обособяването на паркоместа и надзор върху неправилното паркиране са едни от обещанията на Куленски.

Грижата за околната среда не е просто мода, която всички следват, а аспект от живота на всички хора, на който би трябвало да се обръща нужното внимание. Подобряване на градския превоз, с цел да слязат жителите от персоналните си коли и да понижа нездравословните излъчвания във въздуха, който дишат, също е една от ограниченията, които Петър Куленски ще предприеме. Предлага и план за създаване на велоалеи, с цел да се придвижват хората здравословно и екологично съгласно.

Благо Солов

Благо Солов не се кандидатира за кмет на Пазарджик за първи път. На локалните избори през 2019 година е претендент за кмет на " Българска социалистическа партия за България " и доближава до втори тур на вота. На всеки четири години дава воля на политически упоритости. Пословичен е с това, че прави промяна на партийния цвят при всички локални избори.  Програмата му не е ясна в елементи, залага най-вече на обръщение за това, че кметските избори би трябвало да бъдат съревнование на хрумвания и завръщането на достолепието на Пазарджик, човечността и грижата за хората.

Той е притежател на комерсиална компания за мебели и домашно обзавеждане. Няколко мандата е общински консултант в Пазарджик от групите на Сдружението на частните бизнесмени и работодатели в Пазарджик и на " Българска социалистическа партия за България ". Очевидно господин Солов има своите почитатели който ще разцепят гласовете за главните кандидати. 

Битката за Пазарджик още веднъж ще е оспорвана и забавна, като за първи път от доста години има действителна опция градът да излезе от орбитата в която се намира от две десетилетия и да тръгне по един нов път. Основен фактор в тази борба остават селата към Пазарджик които са известни с добре проведеният избор. Ако някой от двамата кандидати успее да повлияе в 30-те села ще има действителен късмет за триумф.    
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР