16 партии и 7 коалиции е регистрирала Централната избирателна комисия

...
16 партии и 7 коалиции е регистрирала Централната избирателна комисия
Коментари Харесай

16 партии и 7 коалиции на вота през април

16 партии и 7 обединения е записала Централната изборна комисия за присъединяване в изборите на 2 април, стана ясно от думите на зам.-председателя на ЦИК Росица Матева. Очаква се жребият с номерата на партиите и обединенията в бюлетината за вота да се състои на 1 март. До 17 ч. на 25 февруари ЦИК ще приема документи за промени в състава на обединенията. От през днешния ден стартира регистрацията на кандидатските листи.
Росица Матева заяви, че регистрация е била отказана на две партии - " Български глас " и " Пряка народна власт ", и на една коалиция - " Християндемократическа партия ". 
Относно вота в чужбина и изключителното състояние в Турция, наложено поради земетренията, зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че има предложение от Министерство на външните работи да не се разкрива секция в град Адана, където обстановката е извънредно усложнена. Вариантите са два - или да се разкрие секция в прилежащия град Мерсин, или да остане в Адана, в случай че обстановката го разрешава. Предложението ще бъде прегледано от ЦИК, когато се стигне до стадия за взимане на решение, разясни Томов. 
Към момента не е ясно кой ще създаде и обезпечи параваните за гласоподаване на изборите на 2 април.
Електронната платформа за подаване на заявки за гласоподаване отвън страната ще проработи до края на седмицата.
На брифинга на ЦИК стана ясно още, че организационно-техническата подготовка е ангажимент на Министерския съвет, техническото обезпечаване на видеонаблюдение в действително време и видеозаснемането е предоставено на министъра на електронното ръководство, гласуването отвън страната е ангажимент на министъра на външните работи, а доставката на профилираната хартия за бюлетините за машинно гласоподаване е предоставена на печатницата на Българска народна банка. 
Междувременно Общественият съвет към ЦИК прикани за съставяне на Борд за транспарантни избори. Идеята е да бъдат подкрепени министър председателят и служебното държавно управление в обезпечаване на оптималната бистрота в подготовката на изборите. Предлага се в Гражданския ръб да вземат участие на непринуден принцип и по покана на държавното управление представители на организации, които имат опит като наблюдаващи на предходни избори, както и специалисти в персонално качество.
Друго предложение е служебният министър председател да привиква обществени съвещания, на които да се канят и представители на институции като ЦИК, Министерство на вътрешните работи, външното министерство, дирекция " ГРАО ", Съвет за електронни медии и " Информационно обслужване ".>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР