16% от случаите на рак на кожата могат да бъдат

...
16% от случаите на рак на кожата могат да бъдат
Коментари Харесай

Дерматолог: Всеки шести случай на рак на кожата може да се избегне

16% от случаите на рак на кожата могат да бъдат избегнати, в случай че се обръща повече внимание на бенките и  кожните новообразувания. Това показа за тв " Черно море “ кожният лекар доктор Янита Михайлова. Поводът бе началото на лятото и риска от излагане на нездравословното влияние на ултравиолетовите лъчи. При поява на нови бенки и новообразувания би трябвало наложително да се потърси консултация със експерт, с цел да се отхвърли възможна неприятна диагноза.  

Слънцето е берекет и ни доставя с витамин Д, само че би трябвало да се възползваме от него в рационални граници и в безвредно за кожата време, бе безапелационна доктор Михайлова. Най-добре е това да става преди 10 ч. сутринта и след 16 ч. следобяд, когато ултравиолетовата радиация е безвредна.  

3 са главните фактора, които въздействат на положението на кожата – несъразмерното излагане на слънце, нарасналата мокрота и нечистата градска среда (автомобилни газове, пушек от промишлени предприятия) и други. Във връзка с това дерматокозметичният отрасъл създаде така наречен сити кремове, които обезпечават надеждна отбрана. Преди обаче да отидем в аптеката, би трябвало да се консултираме наложително с дерматокозметик или кожен лекар, изясни доктор Михайлова. Нейните препоръки са при започване на лятото да се употребяват кремове с висок слънцезащитен фактор – 30, 40 или 50, за лице и тяло, до момента в който кожата привикне. Т.е., до почерняване или улавяне на загар, което е естествена преграда. След това може да се употребява крем с по-нисък фактор. При децата следва да се обезпечи оптималната отбрана, сподели още кожният лекар.  

Д-р Михайлова добави, че светлата кожа продължава да е аршин за хубост и по тази причина не схваща за какво към абитуриентските балове младежите вървят всеобщо на солариум. Друга наклонност е потреблението на автобронзанти, изключително от бодибилдъри, сватбари и зрелостници.Те съдържат химични детайли и би трябвало да се употребяват епизодично, ежедневната им приложимост е токсична за кожата, разясни кожният лекар.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР