16 милиона спечелиха. Поздравления. В тези избори няма губещ и

...
16 милиона спечелиха. Поздравления. В тези избори няма губещ и
Коментари Харесай

Политикът, който може да победи и Ердоган. Кой е Екрем Имамоглу - новият стар кмет на Истанбул

" 16 милиона завоюваха. Поздравления. В тези избори няма губещ и го знаете, нали? Там, където сме ние, няма други. Дано това донесе положително на Истанбул, на всички хора в Истанбул ".

Думите са на Екрем Имамоглу - кметът на най-големия град в Турция, за който множеството турци не бяха чували до 2019 година, а 5 години по-късно той не просто си обезпечи втори мандат, само че и опозиционната партия, която го издигна, е първа политическа мощ след локалните избори в страната в неделя.

През 2019 г Народнорепубликанската партия номинира тогавашния кмет на истанбулския регион Бейликдюзю за кмет на целия мегаполис. Опозицията не има вяра, че той ще успее в борбата с претендента на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Но в края на март същата година той печели с преднина от към 14 хиляди гласа. Управляващите оспорват гласуването и афишират, че резултатите са манипулирани. Изборите са касирани, само че три месеца по-късно Имамоглу към този момент има 800 хиляди гласа повече от съперника си, повдигнат от президентската партия.

Загубата е изключително тежка за Ердоган, чиято лична политическа кариера стартира точно като кмет на Истанбул през 90-те години на предишния век.

По думите на самия Имамоглу " раната от загубата на Истанбул е толкоз дълбока ", че две години откакто става кмет против него стартира развой - за това, че когато изборната комисия е анулирала първите избори за кмет на града през 2019 година, той е нарекъл членовете ѝ идиоти.

Съдът не обръща внимание на това, че думите на Имамоглу са в отговор на имитация на вътрешния министър тогава Сюлейман Сойлу, който пръв се обръща към кмета със същите думи.

През декември 2022 година Имамоглу е наказан на две години и 7 месеца затвор и му беше наложена възбрана за политическа активност поради засегнатост на държавни чиновници. Но и до момента присъдата не е доказана от апелативна инстанция.

В деня, в който е произнесена присъдата му, Имамоглу цитира думи на самия Ердоган от интервал, когато се е намирал в сходна обстановка: " Един ден справедливостта ще спечелва и тези, които политизираха правосъдната система, ще схванат, че също имат потребност от нея ".

Като кмет на Истанбул актуалният турски президент нееднократно е казвал, че е подложен на напън от държавното управление, само че все пак съумява да направи значително за развиването на града.

Детството си Имамоглу прекарва на брега на Черно море, само че в провинция Трабзон. Роденият през 1970 година политик разказва ранния интервал от живота си " благополучен, измежду тучна зеленина, бурно море и калдъръмени улици ". От Трабзон отпътува за Истанбул, където през 1994-та - годината, в която Ердоган става кмет - приключва бизнес администрация.

В Истанбул сегашният кмет е шеф на ресторант, в който е посрещал самия Ердоган.

" Бях негов хазаин, когато той беше кмет на едвам няколко месеца. Нагостих го с кюфтета и не му взех никакви пари. Докато е жив, няма да ми заплати тази сметка ", споделя по-късно Имамоглу.

Приликите сред двамата обаче завършват с това, че са станали кметове на Истанбул, имат корени към Източното Черноморие и са запалени по футбола.

И може би с това, че и двамата умеят да притеглят гласоподаватели. Политическата си харизма обаче Имамоглу и Ердоган употребяват по радикално друг метод. Имамоглу споделя, че " техните хрумвания са радикално противоположни ".

Двамата се очакваше да бъдат противници в президентските избори предходната година, само че тогава опозиционният алианс от шест партии издигна Кемал Кълъчдароглу, който не съумя да се пребори с Ердоган.

Сега анализаторите споделят, че борбата занапред следва, само че успеха в Истанбул може да е предвестител на възможна победа на Имамоглу и на президентските избори през 2028 година - в случай че бъде претендент.

Дотогава Ердоган ще продължи да разчита на машината от проправителствени медии, до момента в който новият остарял кмет на Истанбул употребява обществените мрежи, с цел да разпространява както работата си, по този начин и акцията си.



Екипът на Имамоглу поддържа обособени профили на британски, с които да бъде видян в чужбина и където споделя фотоси от визитите на задгранични посетители.

След извоювания втори мандат като кмет на Истанбул той написа:

" С идването на новия ден Истанбул и Турция ще разцъфтят, а демокрацията ще се възроди. Пламъкът на демокрацията ще освети пътя ни, ще стопли сърцата ни и ще трансформира Истанбул в знак на мир, равнпоставеност, разцвет и естетика. "

Starting today, Istanbul embarks on a new journey toward unity, leaving behind years of division. Political rhetoric that once divided us will be replaced by respect and affection.

Our commitment to democracy, deeply held in our hearts, is now fully expressed. From Saraçhane…
— Ekrem İmamoğlu (International) (@imamoglu_int)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР