16 милиона души от 6 държави днес празнуват - това

...
16 милиона души от 6 държави днес празнуват - това
Коментари Харесай

Международен ден на Черно море - 31 октомври

16 милиона души от 6 страни през днешния ден честват - това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море. На 31 октомври се отбелязва Международния ден на Черно море. На този ден през 1996 година е подписан Стратегическият проект за Черно море. През 1996 година държавните управления на черноморските страни одобряват, че замърсяването на общото ни море основава опасности за всички гранични страни.

Учените регистрират признаци на усъвършенстване в опазването и възобновяване. Все отново способността на Черно море да се възвръща е покрай сериозната си граница и в случай че тя бъде премината, измененията и в биосферата, и в живота на хората, ще станат необратими. Много хора, и най-много живеещите по крайбрежието, считат, че е време за смяна на вероятността в опазването и възобновяване на тази неповторима естествена система — нашето общо Черно море.

“Най-сериозна опасност за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развиване на крайбрежието. ”

В деня на Черно море учените припомнят, че всеки от нас може да помогне за опазването му - като не оставя отпадък по плажа и не изхвърля безсистемно найлонови торбички, не излива мазнини и рискови химикали в канализацията и пести водата.

Стратегическият проект за Черно море e:

* знак на вярата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест страни, населяващи крайбрежието му.

* въплъщение на уговорката на държавните управления от района за съществени дейности и действителни резултати в напъните по възобновяване и опазването на морето.

* празник на отдадените и неуморни старания на доста хора, които отделят от своето време и сила, с цел да оказват помощ в опазването на околната среда.

Помогнете на Черно море в този момент!

1. Всеки път, когато отида на плаж, ще вземам със себе си всички свои боклуци и най-малко още един, който не е оставен от мене.

2. Ще се опитам да запазвам водата като:

— поправя тоалетната си, в случай че тя тече непрестанно

— затварям крана на водата, до момента в който си мия зъбите

— заставам под душа с една минута по-малко

— не мия чиниите под непрекъснато течаща вода

3. Няма да изливам мазнини, бои или химикали в канала или в тоалетната. Ще се осведомявам от експертите по екология в общината по какъв начин най-безопасно могат да се изхвърлят тези рискови обекти.

4. Ще засадя дървета, шубраци и цветя в общите пространства към моята къща или блок. Ще се уговоря със съседите си за грижите и поддържането на растенията. Дърветата са най-сигурното средство за пречистване на боклуци и води преди постъпването им във водните обекти.

5. Ще си нося пазарска чанта, когато ходя на покупки на пазара или в супермаркета, и няма да одобрявам ненужни найлонови торбички. Ще се опитам да закупувам някои артикули насипно и ще закупувам артикули с по-малко опаковки.

6. Ще се осведомявам по какъв начин се обработват и къде попадат моите боклуци и отпадъчни води. Ако ръководството им не е приемливо, ще пиша на кмета и ще опиша за писмото си най-малко на още двама души.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР