16 милиона души. 20 от 27-те държави в ЕС са

...
16 милиона души. 20 от 27-те държави в ЕС са
Коментари Харесай

Турция избира кметове, но и посоката, в която ще тръгне

16 милиона души. 20 от 27-те страни в Европейски Съюз са с по-малко население. Всички те имат президенти, държавни управления, парламенти. Истанбул се ръководи от своя кмет.

Турският мегаполис е основен стопански център освен за южната ни съседка, само че и за целия район. Освен това, тази неделя той ще е полесражение на следващия конфликт сред ръководещата партия на президента Реджеп Ердоган и опозицията. От нейния излаз може да зависи освен политическият, само че и икономическият курс на страната.

" Който завоюва Истанбул, печели Турция " е крилата мисъл на самия Ердоган. Той е живото доказателство - кариерата му в огромната политика стартира точно като кмет на града. През 2019 година, обаче, неговата консервативна Партия на справедливостта и развиването (ПСР) беше победена от лявоцентриста Екрем Имамоглу. Централната власт опита да " преиграе мача ", само че в следствие опозиционният претендент просто завоюва и втория избор, освен това - с още по-голяма преднина.

Очакването на редица анализатори е, че при нов триумф на Имамоглу той ще се трансформира в сериозен кандидат за президентския пост на изборите през 2028 година Ердоган несъмнено не желае това да се случи и пропагандира за своя претендент - 47-годишният някогашен министър Мурат Курум, споделя в собствен материал CNBC.

Това е съревнование с доста специфики. Пред медията икономическият публицист от портала PolitikYol Арда Тунка разяснява, че макар годините на икономическа неустановеност, над 65-процентовата инфлация и слабата лира, партията на Ердоган има огромен късмет да стане огромният победител на локалния избор.

Причината не е толкоз в добре подбраните претенденти или мощната платформа на ПСР, колкото в слабостите на разпокъсаната съпротива: " Основното предизвикателство идва в лицето на слаби политици и дезорганизирани политики. Най-големият проблем на опозицията е самата съпротива ".

Тези процеси, в които, да вземем за пример, голям брой претенденти може да разпилеят вота, ненапълно се коренят в неуспеха с общ претендент да преборят Ердоган на президентските избори през предходната година. Тогава Имамоглу не беше позволен до присъединяване във втора.

Резултатите от вота ще повлияят съществено както на политиката, по този начин и на стопанската система на Турция. Ключово е какво ще стане в Истанбул. " Ако фракцията на президента си върне града, той може да се почувства в задоволително комфортна позиция, с цел да се концентрира върху по-позитивни стъпки за построяването на своето политическо завещание. При загуба, обаче, може да забележим усилване на популистките политики на локално и интернационално ниво ", разяснява Сонер Чагаптай от Вашингтонския институт.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР