16-месечните сиамски близнаци Елизабет и Мери от Камерун бяха изписани

...
16-месечните сиамски близнаци Елизабет и Мери от Камерун бяха изписани
Коментари Харесай

Успешно разделиха сиамски близнаци след 27-часова операция

16-месечните сиамски близнаци Елизабет и Мери от Камерун бяха изписани от болница в Турция след сполучливо възобновяване от рядка и комплицирана интервенция, траяла 27 часа.

Близначките, родени през юли предходната година, бяха свързани в региона на таза и споделяха редица елементи от тялото, в това число част от гръбначния дирек, храносмилателния тракт, пикочно-половата система и нервно-съдовите структури, изясняват от лечебното заведение.

Те са доведени в болничното заведение на 9-месечна възраст, като цялостният развой по лекуването и възобновяване им е лишил 7 месеца. Близо три месеца след интервенцията са изписани като здрави девойки в две обособени тела.

Всеки подробност от интервенцията е плануван благодарение на 3D модели, направени след подробни образни и ангиографски проучвания. Крайната цел е и двете близначки да запазят живота си, като се минимизират рисковете.

„ Всички членове на екипа изследваха триизмерните модели, основани за планирането на една безупречна интервенция по разделянето на девойките. Мери първа напусна операционната зала, последвана от Елизабет. Беше извънредно прочувствен миг за целия екип, като двете се видяха една друга за първи път “, споделя детският хирург проф. Бурак Тандер.

Рискованата интервенция продължава 27 часа, а след сполучливото ѝ привършване двете девойки за първи път в живота си са сложени в разнообразни кревати в интензивното поделение, с цел да се разсънят за нов живот.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР