16 картини, сред които творби на Владимир Димитров-Майстора, Димитър Киров

...
16 картини, сред които творби на Владимир Димитров-Майстора, Димитър Киров
Коментари Харесай

Откраднатите платна на Владимир Димитров - Майстора не били застраховани

16 картини, измежду които произведения на Владимир Димитров-Майстора, Димитър Киров и Вили Николов, са откраднати от къща в центъра на София. Обирът е станал към Нова година, когато стопанинът на къщата е бил в чужбина. Стойността на картините не е ясна, само че съгласно притежателя им Павел Антонов, творбите са включени във всички каталози на Майстора, а някои от тях са излизали на изложения.

Крадците евентуално са влезели в къщата през градеж, който е в съседство със постройката, и са разрушили вратата и няколко прозореца.

Жилището на столичния бул. "Сливница " е благосъстоятелност на Павел Антонов, който живее в Унгария и е наследник на една от племенничките на Владимир Димитров-Майстора. Пръв разрушената къща вижда негов възрастен родственик, който поддържа постройката и има малко дюкянче в предната част на двора.

"Аз дойдох, събота и неделя ме няма, погледнах и видях вратата отворена. Влязох долу в мазето и като погледнах - страховит безпорядък. Всичко разбъркано, шкафове отворени, прозорци отворени, разхвърляни неща по пода. Хаос. Този човек, който е работил, той е нямал хайдушко образование. Изглежда не е взел нищо, а се е качил горе, и оттова са откраднали картините ", описа мъжът, който наглеждал парцела.

От къщата са откраднати общо 16 картини. Половината от тях са на Владимир Димитров-Майстора, а измежду другите изчезнали произведения има платна на Димитър Киров и Вили Николов. Това описа притежателят Павел Антонов, който през вчерашния ден се е прибрал от Унгария.

"Ровено е за пари. Вътре е ужасна обстановката. Но не са намерили пари, в къщата в никакъв случай не е имало пари. Взели са каквото са видели по стените, не знам дали си дават сметка какво са взели ", показа Павел Андонов.

Все още не е ясно кои са изчезналите картини, нито каква е цената им. По информация на Павел Антонов картините не са били застраховани. "Ценни са, само че аз не мога да им сложа етикет с цена. За мен това е прочувствена цена, това са фамилни реликви. Тук сме расли с мисълта, че такива картини не се пипат, не се продават ", разясни още той.

Освен картините са откраднати и други скъпи движимости с нумизматична стойност.

Четири платна на Майстора обаче са останали непокътнати. "Има и неоткраднати скъпи, хубави, картини, които няма да могат към този момент да ги откраднат ", съобщи Андонов.

"Историята на къщата е доста забавна. В нея са живели прабаба ми и прародител ми. Негов първи братовчед е бил Владимир Димитров-Майстора, който постоянно е отсядал на това място, рисувал е семейството, рисувал е техните пет дъщери, най-голямата от които е баба ми. През 70-те години вуйна ми се дами за различен изтъкнат художник - Димитър Киров от пловдивската школа. Поради тази обич в къщата има картини и на нейния брачен партньор ", описа Павел Андонов.

"Тук дълги години в тази къща е имало изкуство и се е говорело за изкуство. Имало го е и страхът, че някой може да злоупотреби. Но постоянно е доминирало в цялата фамилия, че няма да позволим на отрицателната среда, на неприятното и злото, да ни повлияят и си свалим фамилните картини от стените. Сега това се случи ", съобщи още Андонов.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР