16-годишното момче от Пловдив, което беше задържано заради планиране на

...
16-годишното момче от Пловдив, което беше задържано заради планиране на
Коментари Харесай

Терористите от ДАЕШ с месеци обработвали 16-годишния да удари в Пловдив

16-годишното момче от Пловдив , което беше арестувано поради обмисляне на терористичен акт, е вербувано от терористичната формация ДАЕШ ( " Ислямска страна " ). Това разгласи заместител основният прокурор Иван Гешев на специфична конференция във връзка със случая.

По думите му в пространствата, които младежът е употребявал, било открито знаме на терористичната формация, както и книги .

" Детето е обект на многомесечна, може би даже годишна вербовка от " Ислямска страна ". Няма да изпадам в детайлности по какъв начин се е срещнал с вербовчика в интернет, пращани са му клипове ", сподели още той.
 Хванаха малолетен джихадист, готвел терористична офанзива в Пловдив Обновена
Хванаха малолетен джихадист, готвел терористична офанзива в Пловдив

За първи път у нас е предотвратен терористичен акт

Намерени били и голям брой подготвени и в развой на правене взривни устройства . Едно от тях било така наречен " тръбна бомба ", каквито са употребявани при атентати в Съединени американски щати. Открити са и 14,5 кг взривно вещество, каквото е употребявано при атентати в Белгия и Франция, както и при офанзивата в Сарафово през 2012 година

По думите на зам. основния прокурор детето е жертва, ставало въпрос за персонална покруса , а не толкоз за едно досъдебно произвеждане.

Припомняме, че ученикът е бил задържан в четвъртък, като е възнамерявал нахлуване в Пловдив.

" Получихме сигнал, чийто източник са близки на това дете . В рамките на часове беше основана организация, стана ясно, че приказваме за случай на радикализирано дете . В Пловдив отидоха екипи на спецпрокуратурата. Претърсихме две пространства, които е употребило детето, което е възпитаник в елитна пловдивска гимназия . Анализ демонстрира, че детето е доста интелигентно, от положително семейство ", разкри Иван Гешев.

Съдът през вчерашния ден е решил, че против момчето следва да бъде взета мярка за неотклонение " под контрол на детска педагогическа стая ". Според зам. основния прокурор това е неточност .

Към момента младежът е при родителите си .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР