16 години от смъртта на Ангелите от Лим се навършват

...
16 години от смъртта на Ангелите от Лим се навършват
Коментари Харесай

Черен спомен за трагичната смърт на "Ангелите от Лим"

16 години от гибелта на Ангелите от Лим се навършват през днешния ден. При съблюдаване на всички ограничения за сигурност родители и близки на децата уважиха паметта им на гробищния парк в Свищов.

За нас годините са единствено измерение на числа. Ние от първия ден до момента си носим това и живеем с него, сподели Тодор Братов, татко на починалата в река Лим Антония Братова.

Всички дойдохме непринудено, без да се разбираме за час и отново сме тук, надяваме се да няма вируси всред нас. Трябваше да отбележим тази годишнина, тъй като това е най-черната дата в нашите фамилии.

В обществото тогава това направи и много мощен аргумент, напомни Братов. Запалих свещичка за упокой на душите на нашите деца, само че молитвата ни би трябвало да бъде за целия ни свят, в който живеем, тъй като рано или късно този свят ще се преобърне, добави Братов. „ За нас все едно беше през вчерашния ден. И като се замислим, че са минали 16 години, на хората не им се има вяра какъв брой бързо са минали, само че за нас е било през вчерашния ден. И постоянно ще бъде все едно е било през вчерашния ден, няма по какъв начин да е друго.

На фона на всичко, което се случва, мисля, че в никакъв случай не съм си представял, че по този начин ще създадем помена “, сподели Георги Манзаров, татко на починалия Юлиан.

Аз през днешния ден се молих Господ да бъде милосърден към всички хора, които имат ужасно доста провинения към него. И се помолих да бъде милосърден към всички нас, да ни елементарни, да се вразумим и да бъдем по-добри, добави Георги Манзаров.

Днес се навършват 16 години от нещастието в река Лим, при която починаха 12 български деца.

На 4 април 2004 година група от 34 възпитаници и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пасажерите в рейса са деца от учебно заведение "Николай Катранов " в Свищов.

Към 22 часа българско време, на завой на планински път, водачът изгубва надзор над транспортното средство. Автобусът се спуска към 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун , ситуирано сред градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия.

Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим. Местни хора и цялостен футболен тим от прилежащото градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните интервенции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. 38 души са избавени.

12 български деца от Свищов умират във водите на река Лим. Загинаха Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.

След нещастието родителите на починалите деца учредиха фондация "Ангели от Лим ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР