16-дневна информационна кампания срещу домашното насилие започва в Силистра.Инициативата се

...
16-дневна информационна кампания срещу домашното насилие започва в Силистра.Инициативата се
Коментари Харесай

Кампания срещу домашното насилие започва в Силистра

16-дневна осведомителна акция против домашното принуждение стартира в Силистра.

Инициативата се организира в края на всяка година в доста страни по света и цели да изостри вниманието на обществото към казуса.
Тази година акцията ще премине под мотото " Заедно сме по-добри ".

През последната година в Кризисния център за жертви на принуждение и в Центъра за съвещания и предварителна защита в дунавския град са потърсили помощ над 100 души.

Въпреки че през последните месеци е регистриран спад в случаите на принуждение, те стават все по-тежки и по-трудни за превъзмогване. Това декларира пред БНР Галя Иванова - правист в женското съдружие " Екатерина Каравелова ".

Тя регистрира смяна в наклонността от предходната година, когато се е търсела главно юридическа отбрана.
,,Жертвите стартират да търсят по-често психическа поддръжка ", означи юристът.

Тя добавя, че потърпевшите, на които е оказана помощ, са най-вече дами. Не се изключват обаче и случаи, в които жертвите са мъже - възрастни хора, които стават обект на принуждение от своите деца.

Наблюденията на работещите в центровете сочат, че и за двете страни е нужна работа с психолог.

Пострадалите би трябвало да бъдат ориентирани по какъв начин да се оправят в конфликтни обстановки и по какъв начин да преодолеят настройката си на жертви.

С насилниците също би трябвало да се работи, и то поредно и настойчиво, уверена е Галя Иванова, тъй като " доста постоянно на тях им липсват обикновени умения за справяне в конфликтни обстановки ".

Специалистите от Сдружението с нестопанска цел " Екатерина Каравелова " се срещат с възпитаници от силистренските учебни заведения в часовете на класния началник.

" Там работим с подрастващите за развиване на познания, настройки, убеждения и полезности за ранна предварителна защита ", изясни ръководителят на организацията Христина Георгиева.

В момента в спешния център са настанени 8 души, от които 5 са деца. Със събраните средства от акцията ще бъдат обезпечени облекла и принадлежности за подрастващите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР