16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник

...
16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник
Коментари Харесай

Ден на Българската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 година по самодейност на Съюза на юристите в България.


На тази дата през 1879 година е призната Търновската конституция - първата българска конституция, която се трансформира в законодателна основа за обществено-икономическото развиване на новоосвободената страна.

145 години от изработването и приемането на Търновската конституция ще отбележат във Велико Търново. Програмата стартира с молебен в 9 ч. в Катедралния храм „ Рождество на Пресвета Богородица ". В 10:30ч. в музей „ Възраждане и Учредително заседание " ще се организира открит урок за първия български главен закон, признат на 16 април 1879-а година. Лектори са историците проф. доктор Милко Палангурски, проф. доктор Пламен Павлов и проф. доктор Петко Петков. В 12 ч. на паметната плоча пред постройката на Учредителното заседание ще бъдат поднесени цветя, а незабавно по-късно на площада пред историческата постройка стартират осъществяванията на Професионален фолклорен отбор „ Искра ". В 20:30ч. ще бъде излъчена прожекция на аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина ". В седмицата от 15 до 21 април на паната пред Факултета по изобразително изкуство ще бъде подредена изложбата „ 145 години Търновска конституция "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР