16 985 души са сменили настоящия си адрес, за да

...
16 985 души са сменили настоящия си адрес, за да
Коментари Харесай

Бум на изборния туризъм - 30 668 ще гласуват на ново място


16 985 души са сменили сегашния си адрес, с цел да гласоподават на локалните избори. Като нови поданици има в 343 обитаеми места в цялата страна. А над 30 хиляди души са поискали да гласоподават по сегашен, а не по непрекъснат адрес.

Това излиза наяве от разбор на ГРАО, възложен на районния министър Андрей Цеков, съгласно който има извънредно огромен брой регистрации по сегашен адрес и заявки за гласоподаване по подобен.

Практиката за регистрация на сегашен адрес и гласоподаване по него е обвързвана с условието за уседналост. На локален избор право да пуснат бюлетина имат единствено гласоподаватели с регистрация по непрекъснат и сегашен адрес в даденото обитаемо място от най-малко 6 месеца (в случая - до 29 април 2023 г.). Ако гласоподавател желае да гласоподава по своя сегашен адрес, а има непрекъснат в друга община, той може да подаде и заявление до 14 дни преди вота. Това са създали 30 668 души.

Необичайният растеж на заменени адресни регистрации и надлежно на заявките за гласоподаване по сегашен адрес е главно в дребни обитаеми места - там, където се избират кметове на кметства. При подобен висок % на спомагателни лица в изборните описи, това може да промени съществено изборните резултати там. А в случай че регистрациите им са незаконосъобразни, би било мотив за тяхното обжалване.

Заради “демографската особеност ” тази година министър Цеков е сезирал премиера,

а отчетът му беше импортиран в Министерски съвет в сряда.

На първо място измежду рисковите места е карнобатското село Сигмен, където при население от 245 поданици с право на глас новорегистрираните по сегашен адрес са 147, а настояванията за гласоподаване по сегашен адрес - 156. Как локалните хора си изясняват тези 60% растеж на съселяните си - виж по-долу.

В димитровградското с. Бодрово пък при население от 281 пълнолетни поданици новорегистрираните са 112, а настояванията за избор по сегашен адрес - 132.

В село Неофит Рилски, Ветрино, където 1235 души са с право на глас, новите са 285, а претенции за гласоподаване по сегашен адрес са подали 482 души.

На ход са регионалните шефове и кметовете. По закон след писмен сигнал те би трябвало да създадат комисия, която в 3-дневен период да откри законни ли са регистрациите.

По закон на един адрес не може да бъдат регистрирани над 2 пъти повече хора, в сравнение с обикновено живеят, изясни Цеков. Ако се открият доста случаи на един адрес, то следва дерегистриране и изваждането им от изборните описи.

Докладът е изпратен на регионалните шефове с искане за инспекции. Такава следва във врачанското с. Чирен, което има 1055 поданици с изборни права. Новорегистрираните там са 319 - 30% от всички гласоподаватели, а постъпилите претенции за гласоподаване по сегашен адрес са 560.

По-голям % на регистрирани в допълнение по отношение на записаните непрекъснати гласоподаватели обаче има в село Долна Бешовица, където те са 33%. Според показания на премиера Денков лист в цялата Врачанска област има 31 обитаеми места с в допълнение регистрирани гласоподаватели.
 Андрей Цеков Андрей Цеков 
От този лист липсва врачанското село Лиляче. Там има в допълнение записани 140 души, като

15 от тях са регистрирани на един адрес, който в действителност е частен обор

Само в прилежащите общини Мездра и Роман в цели 11 села има всеобщи спомагателни регистрации. От десетте общини на Врачанска област само в Оряховската няма новорегистрирани.

Дори село от Врачанско, което поради дребното си поданици не избира кмет, се включи в изборния туризъм, и то в прилежаща област. 15 души от с. Лютаджик са се записали и записали да гласоподават в прилежащото с. Горно Озирово, което е част от община Вършец, Монтанско.

Според кмета на с. Бели извор от община Враца и претендент за нов мандат Кирил Илиев от изнесените данни проличава, че законът е нарушен. “Кметовете имат правото да записват нови поданици на обитаемото място, само че условието за уседналост от 6 месеца не е единственото в закона. Ако няма парцел в селото или собствен непосредствен родственик, в никакъв случай не бих си разрешил да записвам който и да е искащ. В доста села сътрудници си разрешават да записват по 15-20, че и повече души на адрес, който е еднофамилна къща или несъответствуваща за живеене сграда. Ясно, че тези хора не могат да живеят обикновено там ”, споделя Илиев.

Изпратихме писмо до ОД на Министерство на вътрешните работи, ГРАО и до общинската администрация на Враца за взаимни инспекции на всички сигнали за избирателен туризъм, заяви зам. регионалният шеф на Враца Николай Николов. Той е отпред на комисията, която в регионалната администрация дава отговор за естественото осъществяване на локалните избори и е безапелационен, че всички противозаконни и съмнителни регистрации ще бъдат тествани преди 29 октомври.

26 души записани адресно в кръчма и съборетини в карнобатското село Сигмен
 В кметството в Сигмен надали подозират, че популацията на селото се е нараснало сензитивно през последната година. В кметството в Сигмен надали подозират, че популацията на селото се е нараснало сензитивно през последната година. 
Населението на карнобатското село Сигмен е повишено сензитивно  преди изборите, което поражда опасения за манипулиране на вота. При 245 имащи право на глас новорегистрираните тази година  по сегашен адрес са 147 души. 

Китното село, сгушено измежду лозята, бе посочено от районния министър Андрей Цеков измежду рисковите 343 в страната, където спомагателните регистрации могат да извърнат вота в интерес на един или различен претендент.

Такива са опасенията и на кмета на Карнобат Георги Димитров, който излиза на избори за следващ мандат. “Имам такива съмнения, само че не мога да ги потвърдя ”, съобщи пред “24 часа ” той.

Новорегистрираните били засечени при инспекция на регионалната администрация, ГРАО и общината след 28 април, когато изтича срокът за регистрация по сегашен адрес, даваща право на избор.

Областният шеф на Бургас Пламен Янев удостовери за инспекцията. Вследствие на инспекцията от отрасловите служби в Сигмен били отписани от адресна регистрация 26 души. Те се оказали регистрирани в кръчма, съборетини или изоставени здания, което прави регистрацията им противозаконна.

Другите обаче нямало по какъв начин да бъдат извадени от регистрите, защото се оказали наематели на жилища или притежатели на парцели, за които посочили и нотариални актове, обясниха от администрацията в Карнобат макар съмненията за операции на вота.

Според регионалния шеф сигнали за увеличение на популацията постъпвали и от други общини, свързани със сезонната претовареност по морето, само че не били в такива размери като в Сигмен.

Предизборното преселение в това село е почнало още през 2022 година Само до декември там са били регистрирани 88 души, след Нова година броят им се е нараснал с почти още толкоз. Какво го прави толково мечтано, локалните не могат да си обяснят. Запознати обаче настояват, че задачата на преселението не е поради кмета на община Карнобат, а за избора на селския кмет. Просто има човек, който желае да завоюва в Сигмен, само че хората не го желаят и си е обезпечил гласове, споделят отдадени в предизборните интриги.
 ГЕОРГИ ДИМИТРОВ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ 
Според Димитров няма логичност селото да нарасне толкоз. Такова скупчване на хора не се забелязвало в останалите 30 обитаеми места в общината, които по нищо не отстъпват като естествени дадености на Сигмен.

Може би хората от огромните градове търсят успокоение на село, споделя локална жителка.

Сигмен се намира в лозарски регион на 7 км от общинския център Карнобат. Според локалните в реалност имало продажби на къщи, които обаче се обитавали единствено през лятото като вили, след това притежателите им си заминавали.

Толкова доста хора едновременно, колкото демонстрират описите с новорегистрираните - 147 души, обаче не са виждали да идват вкупом. Сигменци позволяват, че някои от съселяните им на книга изобщо не са стъпвали в селото.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР