16 611 заявления са подадени от българи за гласуване в

...
16 611 заявления са подадени от българи за гласуване в
Коментари Харесай

Над 16 000 българи вече са заявили, че ще гласуват извън граница! Най-много в Турция

16 611 заявки са подадени от българи за гласоподаване в чужбина. Това разгласи на брифинг в Министерство на външните работи Иван Кондов, непрекъснат секретар на ведомството.
Прочетете още
Той прикани българите в чужбина да подават оптимален брой заявки, тъй като това ще форсира и облекчи процеса по гласоподаване.

Към 9.00 часа тази заран най-вече заявки са подадени в Турция – 10146, по-късно са във Англия – 1147, Германия – 1012, Испания – 705, Съединени американски щати - 566 и Италия – 310.

На предишните избори са били подадени над 15 000 заявки, а са дали своят вот в пъти повече български жители в чужбина, което е затруднило изборния развой. В тази връзка от Външно министерство приканиха да се подават заявки, с цел да се улесни изборният развой и да няма попълване на данни на ръка от страна на членовете на СИК.

След отпадане на Закона за изключителното състояние няма да се гласоподава с персонални документи, чийто период за годност е изминал.

ЦИК е взел решение за местата за гласоподаване с машини - 289, в 55 секции с една машина, в 234 - с две машини. Машините са общо 523, най доста от тях - 109 - ще бъдат конфигурирани 109 в Турция, следва Англия - 43, разгласи Кондов, представен от news.bg. 

Той разясни, че е изпратено писмо от ЦИК, с което се желае Министерство на външните работи да поеме доставката на машините в секциите в чужбина.

За момента няма планувана секция в Украйна, само че се задвижва развой по разкриване на такава в българското посолство. Зам.-министърът Костадин Коджабашев посочи, че при започване на септември ще замине българска група за представителството в Киев, втора ще замине в средата на септември. Ако има претенденти за присъединяване в изборите е допустимо да се открие секция, зависи дали обстановката в Украйна ще разрешава обикновено протичане на изборния развой, показаха от Министерство на външните работи.

Проблем с доброволците в секциите в чужбина на този стадий не се обрисува.

48 страни са дали позволение за осъществяване на избори на 2 октомври, няма позволение от три страни - Гърция, Италия, Канада - само че не се чакат проблеми. В Чехия не се разрешава разкриване на секция отвън Прага, само че се търси вид да се образуват три секции в посолството. Продължават диалози и с египетски управляващи, към момента няма отговор и от там.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР