16 200 километра мантинели трябва да бъдат подменени или монтирани

...
16 200 километра мантинели трябва да бъдат подменени или монтирани
Коментари Харесай

Опасни мантинтели по пътищата у нас: Над 16 000 км са за подмяна или липсват

16 200 километра мантинели би трябвало да бъдат сменени или инсталирани по пътищата у нас, по оценка на Агенция " Пътна инфраструктура ". Това е към 40% от общата дължина на всички републикански пътища у нас, оповестиха от Министерството на районното развиване. 

Оценката на АПИ се базира на данните за положението пътищата и наличните по тях ограничаващи системи, като са включени и сектори без мантинели, само че заради съблюдаване на условията за обезопасяване на крайпътното пространство, е належащо монтиране на нови или удължение на съществуващите.

От упоменатите 16 200 км, 1028 км са на автомагистралите, към 2306 км - на първокласните пътища, към 3215 км - на второкласните пътища, малко над 9400 км - на третокласните, а останалите - на пътни връзки при възли и кръстовища. 

Анализът и оценката на АПИ са част от проектонаредба за " ограничителите системи ", пусната от Министерството на районното развиване и благоустройството за публично разискване. Програмата ще би трябвало да бъде призната до една година от влизането в действие на нормативния документ и ще се актуализира годишно, показват от ведомството. 

Десет години от влизането в действие ще бъде оптималният период за осъществяване на програмата във връзка с републиканските пътища и до 15 години за общинските пътища и за обитаемоте места. В тези периоди заплахите ще би трябвало да бъдат отстранени, преместени, модифицирани и обезопасени с ограничаващи системи за пътища, отговарящи на избраните с наредбата условия, а съществуващите системи, които не дават отговор на стандартите, ще би трябвало да се подменят. 

Проектът на наредбата цели повишение сигурността на пътната инфраструктура, посредством попречване навлизането на моторни транспортни средства в насрещното придвижване, излизане от платното за придвижване, понижаване броя пътнотранспортни катастрофи и тяхната тежест, обезопасяването на рискови места и сектори от пътя.

Цели се също и предотвратяване на неучастващите в придвижването лица, които се намират в обекти и уреди настрана от платното за придвижване. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР