158 училища ще приемат бъдещите първолаци в София. Това потвърди

...
158 училища ще приемат бъдещите първолаци в София. Това потвърди
Коментари Харесай

Доц. Чобанов разкри ще има ли места за всички първолаци в София

158 учебни заведения ще одобряват бъдещите първолаци в София. Това удостовери зам.-кметът по културата и образованието доцент доктор Тодор Чобанов.

Тази година кандидатстването ще е напълно електронно. Родителите ще би трябвало единствено да изпратят заявки към мечтаното учебно заведение. Всички други документи ще се ревизират по длъжностен път. Промените в кандидатстването са поради изключителното състояние.

В предаването "Плюс - минус " по Нова телевизия доцент Чобанов подсети, че най-съществен е критерият за уседналост в региона на школото.

Няма да трансформират критериите за яслите и градините в София макар COVID-19

"Ще напомня предходната година 98% от кандидатстващите деца бяха признати в учебните заведения, които са най-близки до техния адрес. Единични са случаите, в които обещано учебно заведение не може да одобри децата, живеещите по адрес ", разяснява Чобанов.

Записването ще става на идващ стадий, след привършване на изключителното състояние. Ще има и дежурни експерти във всяко учебно заведение, което ще оказва подпомагане на родителите.

"Правим всичко допустимо да протече безпрепятствено и да не се постанова родителите да вървят където и да е. Очаквам за не повече от 2-3 учебни заведения да има напор ", сподели още Чобанов.

12 000 първокласници би трябвало да прекрачат прага на учебните заведения в София от септември.

Междувременно по-голям остава напорът за ясли и детски градини, удостовери зам.-кметът. По думите на Чобанов единственото решение е построяването на нови забавачки. За тази година се чака нараснал брой на свободните места, само че с какъв брой - това ще стане ясно през май. В момента тече кандидатстването и за яслите и детски градини.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР