157 нарушения на процедурите по предоставяне на българско гражданство са

...
157 нарушения на процедурите по предоставяне на българско гражданство са
Коментари Харесай

157 нарушения за българско гражданство са дадени на прокурор

157 нарушавания на процедурите по даване на българско поданство са пратени в прокуратурата. Един от случаите касае измами за цяло семейство. Това заяви пред парламентарната Комисия по политиките за българите отвън страната основният секретар на Изпълнителната организация за българите в чужбина Димитър Костов, представен от пресцентъра на " Демократична България ".

Нарушенията са от времето на бившето управление на ведомството, когато то бе държавна организация. Костов обаче съобщи, че и в този момент чиновниците на изпълнителната организация, която е към този момент под шапката на Министерството на външните работи, нямат компетентността и потенциала да открият дали даден документ е фалшифициран. Новото управление на ведомството, което ръководи от декември предходната година, праща на разследване и нови случаи, само че има и залежали преписки още от 2000 година
Над 20 000 са преписките за българско поданство в Министерството на правораздаването, където продължава процедурата по даване на поданство, заяви Боряна Златинова, изпълняваща длъжността шеф на дирекцията “Българско гражданство” във ведомството на министър Надежда Йорданова. 1319 са преписките от Албания от март предходната година до момента. За същия интервал 1051 албански жители към този момент са придобили българско поданство, се показва в известието, представено от novini.bg.

Председателят на парламентарната комисия Антоанета Цонева посочи, че в Албания има закон за малцинствата и българското малцинство е прието, само че не са признати подзаконови нормативни актове, което прави издаването на документи за български генезис въпрос на благосклонност от страна на общините. А те в последно време не демонстрират изключително предпочитание да издават такива. Експертът от организацията за българите в чужбина Александър Йорданов пък добави, че най-сериозни усложнения да показват документи за български генезис имат претендентите за поданство от Република Северна Македония.

Антоанета Цонева, която на 24 май бе на посещаване в сръбския град Димитровград (Цариброд) изрази възмущението си, че българка, преводачка от български на сръбски, която, по думите ѝ, е по-българка от доста българи, към този момент пет години чака за българско поданство. И е безапелационна, че работата по преписките би трябвало значително да се форсира.

Постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов разгласи, че България е спечелила многогодишно дело за парцел на българската страна в Чехия, който се употребява от “Българска православна общественост в Чешката република”. Тя претендира да бъде главната организация на българите в Чехия, а след 1990 година има 17 български организации, само че не са позволени да употребяват постройката, сподели Кондов, представен от " Демократична България ". След като през 2015 година България завежда дело за постройката, което минава и бива връщано на разнообразни правосъдни инстанции, най-после е взето решението самоупраците да изоставен постройката до 27 май. “Надявам се да не се стигне до наложително извеждане”, сподели служителят на Министерство на външните работи.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР