1566 албанци и 13 души от сръбска националност са гласували

...
1566 албанци и 13 души от сръбска националност са гласували
Коментари Харесай

1566 албанци и 13 сърби гласували на изборите в Северно Косово

1566 албанци и 13 души от сръбска народност са дали своят вот на изключителните избори в неделя четири общини в северната част на Косово и Метохия, които бяха проведени от Прищина. Двама етнически сърби са дали своят вот в северната част на Косовска Митровица, седем в Лепосавич, четирима в Звечан, а в Зубин нито един.

Това заяви шефът на сръбската държавна работа за Косово и Метохия Петър Петкович на конференция, извършена във връзка локалните избори. 

Петкович сподели, че това са антидемократични избори , извършени в контейнери и охранявани от косовската полиция.

Според него управляващите в Прищина са се пробвали по всички вероятни способи през предходните дни да принудят сръбския народ да гласоподава на тези избори и действително да окупират целия север на Косово и Метохия с този избирателен развой.
 Сърбите бойкотират локалните избори в Северно Косово
Сърбите бойкотират локалните избори в Северно Косово

Очакван ход, за който предизвести Сърбия

Припомняме, че в неделя стана ясно, че косовските сърби в неделя бойкотираха общинските избори, проведени от Прищина в северната част на територията, където те имат болшинство.

По информация на N1, изборната интензивност до 11 часа сутринта е била доста ниска - в Лепосавич и Звечан под 0,5 %, в Зубин Поток и Северна Митровица към един %.

Бойкотът бе предстоящ ход и за него предизвести сръбският президент Александър Вучич. Той обаче рискува да изостри още повече напрежението, което продължава през последните месеци сред държавното управление на Косово и сърбите.

Изборите идват повече от месец, откакто Европейският съюз (ЕС) разгласи съглашение за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина, реализирано в Охрид (Северна Македония), само че което двете страни не са подписали.

Самият избор се организира, тъй като представителите на сръбската общественост подадоха оставки от локалните институции през ноември.
 Местни избори се организират в обитаемото със сърби Северно Косово
Местни избори се организират в обитаемото със сърби Северно Косово

Сръбският президент зове за протест, косовският подсигурява сигурност за гласуващите

В 19-те изборни секции на север можеха да гласоподават 45 000 гласоподаватели, към 95% от които са сърби. Четири общини в северната част на Косово (Лепосавич, Зубин Поток, Звечан и Северна Митровица) организират изключителните локални избори в неделя.

Изборите са следени от близко от 357 наблюдаващи , измежду които представители на 31 организации, които следят и процедурите след затварянето на секциите. Акредитираните наблюдаващи са политически субекти, медии, неправителствени организации и задгранични задачи в Косово.

Косовският министър председател Албин Курти изрази страдание , че " сръбските жители на Косово не употребяват правото си на глас " заради напън от Белград.

Президентът на Косово Вьоса Османи посочи, че изборите за кметове на четири общини в Северно Косово са значим миг за жителите на тази част на страната и за бъдещето на техните общини. " Изборите са крайъгълният камък на всяка народна власт, а изборният ден е денят, в който всички ще чуят гласа ви. Ето за какво изборите на 23 април са значим миг за вас и за бъдещето на вашите общини, а правото на глас е обезпечено от конституцията и законите, на което се употребяват всички жители на Косово ", разяснява тя. Според Вьоса Османи с вота си жителите на общините в Северно Косово ще подсигуряват, че определените представители ще се занимават директно с проблемите, които засягат живота им, и ще основат вероятност за всички.
 Вучич прави прилика с Минските съглашения и загатва за война с Косово
Вучич прави прилика с Минските съглашения и загатва за война с Косово

Сръбският водач упорства за осъществяване на Брюкселското съглашение

Вучич прикани косовските сърби да бъдат единни и да покажат, че " не могат да ни стъпчат " и посочи, че волята на сръбския народ в Косово е единомислещо да не взе участие в тези избори.

Сърбия не признава независимостта, оповестена през 2008 година от нейната някогашна провинция.

Първоначално планувани за 18 декември, изборите бяха отсрочени за 23 април след поредност от насилствени произшествия на север.

Сръбският протест теоретично ще разреши на албанските обединения да поемат властта в четирите северни общини.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР