153 работодатели ще могат да сключват договори със студенти през ...

153 работодатели ще могат да сключват договори със студенти през

153 работодатели ще сключват договори със студенти, държавата ще плаща следването им

153 работодатели ще могат да подписват контракти със студенти през академичната 2022/2023 година, реши държавното управление.

Компаниите ще обезпечат работно място на бъдещите висшисти след сполучливото им довеждане докрай. Младите хора се задължават да работят във компаниите след дипломирането си. Междувременно страната ще покрива разноските за следването им. Целта на финансовата поддръжка е да се усъвършенства връзката сред висшето обучение и потребностите на стопанската система и да се подтиква образованието във значими за развиването на страната специалности, където има дефицит на висококвалифицирани фрагменти.

Работодателите в листата, утвърден от кабинета, са препоръчани от седем министри - на стопанската система и промишлеността, на опазването на здравето, на енергетиката, на районното развиване и благоустройството, на земеделието, на превоза и известията и на околната среда и водите. Министърът на опазването на здравето е предложил лист с 53 лечебни заведения (държавни и частни) със деклариран дефицит на медицински сестри. Останалите министерства са присъединили в предложенията си частни и държавни сдружения от цялата страна.

Работодателите са декларирали нужда от 1416 студенти. Освен „ Здравни грижи “, търсени са специалностите „ Компютърни системи и технологии “, „ Транспортна техника и технологии “, „ Машинно инженерство “, „ Биотехнологии “, „ Металургия “, „ Електротехника “, „ Железопътна техника “, „ Хидростроителство “, „ Агрономство “, „ Геодезия “, „ Електротехника “, „ Машиностроене “, „ Водоснабдяване и канализация “, „ Зооинженерство “ и други

Специалностите, за които могат да се подписват контракти, се утвърждават от министъра на образованието и науката.

Източник: moreto.net


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg