153 400 са неактивните българи в трудоспособна възраст. Това са

...
153 400 са неактивните българи в трудоспособна възраст. Това са
Коментари Харесай

Социалната министърка в потрес: Да работиш яко! Но над 150 хиляди са мързеливите у нас

153 400 са неактивните българи в трудоспособна възраст. Това са хора, които нито учат, нито работят, само че имат предпочитание за такава активност. Това съобщи в петък във Велико Търново министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.
Тя участва на кариерния конгрес, проведен от Агенция по заетостта „ Да работиш (е) крепко “. Събитието откри шефът на Агенцията Симеон Вълов. Той посочи, че за малко повече от година бюрата по труда у нас са задействали над 44 000 неактивни лица, като близо 30% от тях в никакъв случай не са били на работа, предава „ Труд “.
Министър Шалапатова акцентира, че точно сходни конгреси, които разрешават включването в пазара на труда на повече младежи, както и на други стопански неактивни лица, ще са в основата на решаването на казуса с безработицата у нас.
„ Това е главен приоритет за Министерството на труда и обществената политика. Тези хора са неосъществен капацитет от работна мощ и активирането им е приоритет за нас. По данни на Национален статистически институт единствено за предходната година броят на неактивните лица в трудоспособна възраст, които желаят да работят, е 153 400 души. Именно заради тази причина през 2024 година ще работим за основаване на повече благоприятни условия за активиране на хората, които нито учат, нито работят, както и за трудова интеграция на не равнопоставените групи на пазара на труда “, показа министър Шалапатова.
По думите и по Програмата за развиване на човешките запаси страната ни получава 281 млн. лева за интервала 2021-2027 година. Средствата се употребяват за използването на новаторски ограничения и подходи за включването на близо 136 000 неактивни младежи и възрастни в пазара на труда. За тази цел ще продължи организирането на разнообразни тържища, защото те са се потвърдили като ефикасна мярка. Помощ за активация на младежи и роми ще се търси от юношески и ромски посредници, с безработните ще се занимават и психолози.
Освен това МТСП планува и основаване на нов Закон за повишение на заетостта в България.
В борсата участваха близо 20 работодатели от Велико Търново и района. Фирмите бяха от разнообразни браншове, хората, които се срещнаха с техните представители бяха стотици.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР