151 години от смъртта на Васил Левски отбелязваме днес. Възпоменателни

...
151 години от смъртта на Васил Левски отбелязваме днес. Възпоменателни
Коментари Харесай

България почете паметта на Апостола

151 години от гибелта на Васил Левски означаваме през днешния ден. Възпоменателни церемонии бяха проведени в цялата страна. Проведоха се панихиди, военни ритуали и шествия.

Преди три години момичето слага началото на традиция

Панихидата в столичния храм „ Св. София ”  беше отслужена от Мелнишкия свещеник Герасим. На богослужението участват доста жители и публични лица, измежду които вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на София Васил Терзиев.

 Почит пред паметта на Апостола Снимка: Ладислав Цветков

Проведе се и обичайното шествие от храма до паметника на Левски. Пред паметника, където в миналото е било бесилото му, формалните лица се поклониха вечерта. Своите послания оттова насочиха Терзиев и президентът Румен Радев.

Хладното време не спря дребни и огромни да отдадат респект на Апостола в центъра на София през целия ден. Образуваха се и опашки – пристигналите изчакваха търпеливо, с цел да поднесат цвете в символ на благодарност към Апостола. За поредна година младежкия гвардейски отряд даде часовой пред монумента.

 Цветя на паметника на Васил Левски в София Снимка: Ладислав Цветков

Годишнината от гибелта на Апостола на Българската независимост беше маркирана с изключение на в цялата страна и на доста места по света, където има български общности. Хиляди отдадоха своята респект и си спомниха за делото и концепциите , които записаха името на Левски със златни букви в българската историческа памет. Човекът, който не просто работеше и даде живота си да види родината отхвърлила оковите на игото, само че и мечтаеше българите да бъдат свободни и равни на другите европейски национални.

„ Търново и София са били единствено регионални градове и по тази причина никой не е очаквал той да бъде съден там “, разясни историкът

Левски е подстрекател на българското национално-освободително придвижване и на последвалите битки за обединяване на страна ни.

Идеите му изпреварват времето, в което се раждат. Това са хрумвания за независимост, тъждество пред един общ закон и приемливост към всички – без значение от религия и етнос.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР