1500 - това е броят на допълнителните машинните терминали, необходими

...
1500 - това е броят на допълнителните машинните терминали, необходими
Коментари Харесай

Адв. Петър Славов за ФАКТИ: ЦИК системно саботираха - наемаха машини на абсурдни цени, на които можеше да ги купят

1500 - това е броят на спомагателните машинните терминали, нужни за машинното протичане на вота на 11 юли. Машините за вота на 4 април - 9600 на брой, бяха доставени от „ Сиела Норма”. Разбра се обаче, че доставката на новите 1500 машини от същата компания би било проблем поради високата цена, предлагана от компанията. Малко по-рано през днешния ден ЦИК разгласи нова социална поръчка за пазаруването на машините, като прогнозната цена е 4,35 милиона лв. (въпросната цена не може да бъде превишавана). Цената, която „ Сиела Норма” предложи при започване на юни обаче е 15 милиона лв.. Възниква въпросът по какъв начин ще бъдат обезпечени спомагателните 1500 машини.

За да приказваме по тематиката, от ФАКТИ се свързахме с адв. Петър Славов, народен представител в 43-тото Народно заседание и сегашен претендент за депутат от гражданската квота на „ Демократична България” в 25-ти МИР в София. Адв. Славов е част и от „ Групата за натиск”, дружно с Мартин Димитров и Методи Андреев, като работата им се концентрира точно в машинното гласоподаване, дружно с електронното гласоподаване, правосъдната промяна и лустрацията.

„ Моето усещане е, че досега - разбирайте до избора на нов състав на ЦИК, до смяната на кабинета, до приключването на мандата на 44-тото Народно заседание, са налице данни, че бойкот на машинното гласоподаване непрекъснато се случваше. Бих дал даже съответни образци в тази посока – с сътрудника Мартин Димитров и с Радан Кънев още през 2017 година осъдихме ЦИК за машинното гласоподаване, когато не извършиха закона и не осигуриха въпросните машинни терминали.

От 2017 година допреди няколко месеца, когато под силата на гражданския напън най-накрая подписаха контракт с компания снабдител за пазаруване на тези машини, ЦИК си играеше на наеми. Тук ще наеме 500 машини, там ще наеме 2000. Накрая се оказа, че страната няма нито една лична машина, а в закона беше ясно написано, че би трябвало да се гласоподава машинно. Имаше преходни интервали, в които замисълът беше машините да се купуват последователно, с цел да не се случва едновременно - т.е. да е огромна тежест за данъкоплатеца, и в един миг да имаме задоволително машини, с цел да можем да организираме напълно машинно гласоподаване.

Бих приел да се приказва за бойкот от предходния състав на ЦИК, тъй като те редовно не изпълняваха закона . Законът на процедура ги задължаваше да обезпечат машините и явно да ги купят, а не да ги наемат на неуместни цени, на които е могло да ги купят “, сподели Петър Славов.

„ Помните през 2019 година, когато се случи " огромното наемане ". Тогава личното болшинство на държавното управление на ГЕРБ и патриотите одобри, че се гласоподава единствено и напълно машинно. Те обаче, вместо да купят машините задоволително рано и да ги обезпечат, първо, трансформираха закона в последния миг и споделиха, че ще се гласоподава смесено. Второ, ЦИК нае 3000 машини на цена, която - ние установихме и изнесохме обществено, е доста близка до цената, която биха коствали да се купят. Наемната цена тогава беше 90% от себестойността на машините. Това е цялостен парадокс, тъй като е могло тези машини да бъдат купени за напълно малко повече пари. Така в този момент щяхме да имаме над 12 хиляди машини, вместо да се чудим по какъв начин да осигурим аварийни машини и машини за чужбина “, напомни адв. Петър Славов.

„ Успяхме безусловно да измъкнем контракта за публичната поръчка по доставката на 9600 машини за вота на 4 април. Измъкнахме я по едно от правосъдните каузи. Оттам знаем какъв брой е цената на численост за тези 9600 машини. Цената е към 3300 лв. на численост без Данък добавена стойност. Сега сега, съгласно офертата на доставчика, цената скача съвсем три пъти повече – до 9000 лв. за численост, с някакво неуместно пояснение по какъв начин цената се повишавала, тъй като било доста по-скъпо да се произведат по-малко бройки. Освен това щели да ги возят не с камион, а със аероплан. Както и да го преглежда човек обаче, нищо от това не усилва цената с 300% или три пъти. Това за мен са несериозни оправдания и извинения и доста се надявам да не се прави опит за корист с на процедура монополното състояние, което има тази компания във връзка с доставените машини и това, че се употребява единствено един вид машина сега “, сподели още той.

Вчера гoвoритeлят нa ЦИК Цвeтoзaр Тoмoв разгласи, че компания, друга от досегашния снабдител „ Сиела Норма “, е нaпрaвилa прeдложeниe дa ocигури дo 5 000 мaшини зa пaрлaмeнтaрнитe избoри. В подтекста на вероятното монополно състояние на „ Сиела Норма “, Адв. Славов разяснява това ново предложение: „ Много е значимо да има конкурентна среда, тъй като доста добре знаем, че това смъква цените. Виждаме го във всички сфери на българската стопанска система, където има проблеми. Като почнем от проблемите със складовете за горива и високите цени – което е цяла друга тематика, там толкоз години към този момент се борим за смяна на законодателството и за облекчение на конкуренцията, та преминем към проблеми като сегашния. Ако в действителност новият снабдител може да предложи същия вид машина, с цел да няма комплициране измежду жителите, на доста по-конкурентна цена, не виждам за какво ЦИК да не води договаряния и с тях и при изискванията на конкурентно начало, да избра по-добрата оферта. Най-важното в тази ситуация е, че има предпочитание от страна на новия състав на ЦИК да търси решение на казуса. Проблемът може да се реши както с пазаруване на още 1500 машини, по този начин и с наемането им. Образно казано тези машини могат да бъдат взети на заем от някоя партньорска европейска страна, в която има машинно гласоподаване, по-късно да ги върнем, до момента в който решим трайно казуса. Много е значимо за мен, че след толкоз години отвращение, най-сетне виждам предпочитание да се работи за решение на казуса в новия състав на ЦИК . Включително те получават поддръжка и от държавното управление, която до момента я нямаше “.

На въпроса дали тази воля за решение на казуса е точно поради новия състав на ЦИК и на държавното управление, адв. Славов отговори: „ Със сигурност е обвързвано с това, тъй като до момента виждахме по какъв начин непрекъснато се проваляха публичните поръчки за пазаруване и доставка на по-големи количества машини. Все някакъв проблем се случваше на предходната ЦИК, все някой им пречеше, всякога оставаше работата да се свърши за идващия път. Този идващ път по този начин и не пристигна. Много е значимо, че в този момент има предпочитание да се откри решение “.

„ В края на краищата при най-песимистичния сюжет, в който оставаме с 9600 машини, те са значително са задоволителни, с цел да могат изборите да се проведат по този начин, както е записано в Изборния кодекс. За страдание обаче ще бъдат ощетени сънародниците ни в чужбина, за които няма да стигнат машини. Разбира се, в огромните секции гласуването също ще бъде по-трудно, защото ще има единствено по една машина, а не по две. Така или другояче обаче изборите могат да се проведат с този брой машини. Другото утешение е, че има авариен вид, в случай че някъде се повреди машината или има по-сериозен проблем, може да се премине към гласоподаване с хартиени бюлетини. Законът планува такива да бъдат разпечатани, да са налични, тъй че при потребност да имаме още една отбрана “, добави той.

След въпрос за публичната поръчка за пазаруването на 9600 машини, Адв. Петър Славов изясни детайлности за самата социална поръчка: „ Тази социална поръчка е много странна. Най-малкото в нея е записано, че машините се получават от българската страна едвам когато минат изборите на 4 април. Първото нещо, което много ме изненада е на каква отговорност са провеждани тези избори с машини, в случай, че те не са благосъстоятелност на България, че чак след осъществяване на изборите собствеността върху тях ще бъде трансферирана. Има е значителен брой други странности. Цената, която е записана там, е записана настрана от цената за логистична поддръжка, предпазване и така нататък Тази поддръжка и логистика обаче е единствено за един цикъл избори – единствено за изборите на 4 април.

За мен не е напълно ясно кой ще се занимае с поддръжката и логистиката на машините за изборите на 11 юли, изключително в случай че те би трябвало да бъдат носени в чужбина и надлежно връщани. Вероятно занапред ще се прецизира дали всичко това ще се прави от ЦИК със личен запас или още веднъж посредством възлагане на външен реализатор. Хубавото в цялата работа е, че цената е разграничена на поддръжка и на себестойност. За мен себестойността е ясна – написано е, че за 9600 машини цената е такава, която се явява към 3300 лв. за машина без Данък добавена стойност. Оправданията по какъв начин цената е станала тройна единствено за два месеца звучат несериозно “.

„ В цялата неприятна история, положителната вест е, че въпреки всичко България разполага с 9600 машинни терминала и то най-сетне, след толкоз години цивилен напън. Има задоволително време в оставащия месец до изборите да се обезпечат нужните спомагателни машини и да се проведат едни естествени избори. Оттам нататък, при идващ избирателен цикъл, мисля, че страната ще има по-голяма независимост на договаряне, до момента в който в този момент явно късият период е стеснителен. Това, което в действителност ме тормози е, че може да има опити за корист и извиване на ръце точно поради късия период, което не е по никакъв начин правилно “, сподели още адв. Петър Славов.

В края на диалога той очерта най-оптимистичния вид за оправянето с проблема: „ Най-оптимистичният вид е да се обезпечат тези 1500 машини, които ще разрешат сънародниците ни в чужбина да гласоподават машинно в секциите с над 300 подадени заявки за гласоподаване. Така и в огромните секции в България ще се обезпечат по две машини, което ще облекчи изборния развой, ще успокои напрежението, в случай че даден човек работи по-бавно с машината. Ще имаме и задоволително аварийни бройки, в случай че някъде се случи нещо с даден машинен терминал и е нужна замяна. Това е посоката, в която би трябвало да се работи – да се откри метод да се обезпечат още 1500 бройки . Отново споделям – методите за това са доста. Дали ще ги наемем, дали ще ги купим в този момент или по-нататък, въпросът е те да са налични, с цел да проведем естествени избори “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР