1500 педагози от детските градини ще бъдат обучени да идентифицират

...
1500 педагози от детските градини ще бъдат обучени да идентифицират
Коментари Харесай

Обучават педагози да разпознават аутизъм още в градините

1500 педагози от детските градини ще бъдат подготвени да разпознават дефицитите в просветителните потребности на децата. Това разгласи заместник-министърът на образованието Деница Сачева, която взе участие в осведомителния ден, отдаден на 2-ри април - Световен ден за осведоменост за аутизма.

Сачева регистрира, че към този момент имаме Наредба за приобщаващо обучение , осъществят се вложения за повече ресурсни учители и повече педагози и психолози.

Заместник-министър Сачева акцентира, че приобщаващото обучение е един от най-важните цели на МОН . По думите й остава предизвикването за внедряване на цифровите технологии за деца със специфични просветителни потребности.

Калоян Дамянов , специалист в просветителните политики за деца посочи, че сега към момента преподаването в учебно заведение е фронтално, т.е. - учителят застава пред класа и приказва. Това е модел, който следва да бъде изменен, освен за децата с аутизъм, само че за всички деца, с цел да бъдат реализирани по-добри резултати. Въпреки компликациите 1 744 са ресурсните учители, които са разполагаем в учебно заведение .

 По 300 нови случая на деца с аутизъм откриват за година у нас
По 300 нови случая на деца с аутизъм откриват за година у нас

Диагностиката е безвъзмездна, единствено в детска клиника

Аня Андонова , майка деец и създател на Центъра за обществена рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния набор уточни, че към момента липсва държавно делегирана обществена услуга - ранната намеса. Липсват ограничения за трудовата реализацаия, ограничения за поддръжка на работодателите .

Ключово за децата е ранният скрининг тест, както и идентифицирането на рисковете за бъдещи просветителни усложнения .

Андонова съобщи, че напъните в този момент ориентирани към създаване на Център за професионално образование на лица с аутизъм и Защитено жилище за хора с аутизъм. По време на полемиката стана ясно, че най-малкият пациент е едвам на 11 месеца . Предстои да бъде открит дневен център в Плевен.

 Шофьор на рейс отказал да качи юноша с аутизъм от Варна до София
Шофьор на рейс отказал да качи юноша с аутизъм от Варна до София

Младият мъж останал самичък на автогарата до сутринта

Специалистите регистрират, че на времето се е работило с деца над 3 годишна възраст, а в този момент границата е паднала на една годинка . Хубавото е, че родителите от ден на ден чуват, все по-рано търсят консултация със експерт.

Султанка Петрова , заместник-министър на труда и обществената политика посочи, че едно от 81 деца е с аутизъм .

В София има три центъра за работа с деца . Мотото на днешния ден е: " Живея във вашия свят, само че по собствен метод - да счупим бариерите на предразсъдиците ! ".

Лицата на акцията са Ники Кънчев, Елена Петрова, Калин Терзийски, а към идеята е притеглен и Владо Каролев и Ираван Хира, ръководител на Български конгрес на бизнес водачите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР