1500-годишно село Теотиуакан, открито в Мексико Сити

...
Археолози откриха 1500-годишно село Теотиуакан в Мексико Сити, пълно с
Коментари Харесай

Археолози откриха 1500-годишно село Теотиуакан в Мексико Сити, пълно с големи концентрации на керамика и три човешки погребения, съобщи Националният институт по история и антропология на Мексико.

Разкопките между март и юни разкриха няколко останки от сгради в селището, включително дренажни канали, дупки за стълбове, подове, каменни линии и кладенец.

Телата на едно дете и двама възрастни бяха открити до поредица от полирани купи с пръстеновидна основа в стил Теотиуакан.

От своя център на власт в Теотиуакан – разположен на около 50 километра (31 мили) североизточно от днешния Мексико Сити – едноименната цивилизация упражнява огромно влияние върху Мезоамерика в своя разцвет през 6-ти век, упражнявайки дори по-голямо влияние от по-късната империя на ацтеките .

Използвайки керамични доказателства, експертите датираха селото от около 450-650 г., приблизително на същата дата като пика на влиянието на Теотиуакан.

Археологът Франсиско Гонзалес Рул първоначално съобщава за селището между 1960 и 1964 г., но тези нови находки „консолидират“ и „демонстрират“ съществуването му, казаха ръководителите на разкопките Хуан Карлос Кампос Варела и Мара Абигейл Бесера Амескуа в изявление.

Гонзалес Рул предположи, че в селото вероятно има рибари-събирачи, които са използвали ресурсите на езерото Тескоко – преди голямо езеро, което сега заема малка площ, след като е било изкуствено отводнено през 17 век.

Разкопките разкриха, че селището е поддържало производството на керамика. Разкопките показват, че селището е поддържало производството на керамика. Хуан Кампос Археологическо спасение/INAH

Разкопките подкрепиха тази хипотеза, но новооткритите артефакти предполагат, че селото е поддържало и занаятчийско производство на керамика, „тъй като бяха открити няколко фрагмента от солидни и съчленени моделирани фигурки, предмети от зелен камък, черупки, погребални дарове и различни обсидианови и кремъчни върхове на снаряди“, Кампос Варела и Бесера Амескуа добавиха.

Поради наличието на такива артефакти, археолозите смятат, че селското село трябва да е имало търговски връзки с други селища на Теотиуакан на брега на езерото Тескоко.

Разкопките също разкриха, че селището по-късно е било заето от хората от Мексико, плюс общности през 18-ти, 19-ти и 20-ти век.

Археолозите идентифицираха окупацията на Мексико по наличието на два канала, като и двата изглежда имаха пространства chinampería – форма на плаващи полета върху плитко езеро, широко използвано от тях и изкуствено изградено, в този случай от безглава седяща скулптура, пълна и полу- цели предмети, както и слой от малки плочи и камъни.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР