150-та годишнина от обесването на Васил Левски бе отбелязана днес

...
150-та годишнина от обесването на Васил Левски бе отбелязана днес
Коментари Харесай

Русенци отбелязаха 150 години от смъртта на Васил Левски

150-та годишнина от обесването на Васил Левски бе маркирана през днешния ден пред паметника на героя в Парка на възрожденците. Церемонията е взаимна самодейност на Община Русе и Областната администрация, оповестиха от локалната администрация.

„ Много герои са се жертвали за свободата ни, само че Левски остава знак, тъй като той слага една съществена цел в мозъците и сърцата на хората – тази за независимост и обединяване на българите “, обърна се към русенци кметът Пенчо Милков.

Общинският духов оркестър с началник маестро Димчо Рубчев извърши тържествени маршове, под чиито звуци се строиха почетният часовой и Младежкият гвардейски отряд. Венци в символ на респект към Апостола бяха положени от кмета Пенчо Милков, от името на регионалния шеф Анатоли Станев, Общински съвет – Русе, както и от представителите на политически партии и жители .

14-годишната Михаела Борисова и 12-годишният Константин Борисов от Детска театрална работилничка към Общинския детски център за просвета и изкуство с живописен началник Йоланда Димова извършиха надлежно „ Обесването на Васил Левски “ и „ Песен за Апостола “ .

Заупокойна молитва в памет на героя и признателен молебен бяха отслужени от Негово Преосвещенство Главиницкия свещеник Макарий, викария на Русенския митрополит и свещеници от Русенската Света митрополия.

Водещ на церемонията бе артистът от Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ Венцислав Петков.

Припомняме ви, че след решение на Общинския съвет по просвета към Община Русе, бе несъмнено церемонията, почитаща гибелта на Васил Левски, да се отбелязва на 18 февруари , вместо на 19, както беше до момента. Датата е доказана от историците, като на тази дата се организират церемонии и в други градове на България, в това число и в родния на Апостола – Карлово.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР