150 млрд. долара - толкова струва на компанията Alphabet (собственик

...
150 млрд. долара - толкова струва на компанията Alphabet (собственик
Коментари Харесай

Ще се спука ли AI балонът: Новият чат бот на Microsoft прави фрапантни грешки

150 милиарда $ - толкоз коства на компанията Alphabet (собственик на Google) недоглеждането при подготовката на промоционално видео за новия чатбот Bard. В него изкуственият разсъдък дава неверен отговор на потребителски въпрос. Гафът пристигна на фона на общото чувство, че Гугъл изостават от Microsoft, които на собствен ред ден по-късно демонстрираха доста по-завършена AI интеграция в своята уеб търсачка Bing и останалите си значими артикули. Оказва се, обаче, че и този изкуствен интелект прави неточности и то рисково огромни.

, който деликатно е изгледал презентацията на Microsoft и по-късно е сравнил самичък информацията.

По-добре не разчитайте на Bing за капиталови препоръки

В рамките на демонстрацията пред медиите вицепрезидентът на Microsoft Юсуф Мехди демонстрира по какъв начин основаният на ChatGPT изкуствен интелект в браузъра Microsoft Edge може да заключи наличието на комплициран текст, в тази ситуация - отчетът за финансовите резултати на стилната компания Gap.
 Като на смешка чатботът на Alphabet изтри $150 милиарда от пазарната й капитализация
Като на смешка чатботът на Alphabet изтри $150 милиарда от пазарната й капитализация

Излиза ли AI отвън надзор?

Оказва се, че чатботът смесва поправен и некоригиран брутен марж, измисля си едни 5,9% действен марж, които изобщо отсъстват от документа и самоуверено предвижда, че компанията чака невисок двуцифрен растеж на продажбите... когато в документа написа, че в действителност прогнозата е за спад с едноцифрен %.

Бреретон съпоставя и данните на друга компания - Lululemon. Там също AI " халюцинира " - авторитетно показва безусловно несвързани с действителността стойности и ги смесва с точна информация.

По-добре не разчитайте на Bing за туристически препоръки

Част от демонстрацията на изкуствения разсъдък е обвързвана с оферти за заведения в Мексико Сити. Оказва се, че в листата, който виждаме на събитието на Microsoft, подборът е много чудноват.

Първите два бара са без съвсем никаква налична информация онлайн и в описанията им има изказвания, които наподобяват измислени - при едното заведение се загатва уебсайт за резервации, какъвто няма, а при другото се приказва за известност измежду младежите без нито едно негово споменаване да вземем за пример в TikTok и най-скорошен Фейсбук отзвук от 2016 година В мненията под обявата на Бреретон гражданин на града отбелязва, че това място не е в изключително безвреден за туристи регион.
 Гугъл и Microsoft се карат - Apple печели... милиарди
Гугъл и Microsoft се карат - Apple печели... милиарди

Възобновената борба на търсачките се води на доста фронтове

По отношение на третия е пропуснато значимото конкретизиране, че това е един от най-старите гей питейни заведения в Мексико сити (което евентуално е фактор за някои хора) и написа, че " няма ревюта и оценки " в случай, че единствено в Гугъл са 500.

Четвъртият бар в листата е със сбъркано работно време и още веднъж са спестени оценките за него, въпреки такива да има и по този начин в действителност единствено последното място в листата е препоръчано по допустим и подобаващ на действителността метод.

По-добре не разчитайте на Bing  да ви осведоми

Чат ботът на Bing беше рекламиран от Microsoft и поради опциите си да събира от мрежата информация за настоящи събития (ChatGPT публично работи единствено с информация до 2021 година, въпреки също да има способи да достъпва интернет - б.р.). Потребители в обществените мрежи с достъп до него не пропуснаха опцията да го питат за гафа на съперника му от Гугъл.
 Снимка 606459
Източник:

" Във видеото Bard е запитан " Колко са страните в Европейски Съюз? ", при което той дава отговор " 27 ", което е погрешно към 2023 година Верният отговор е 26, откакто Хърватия напусна Европейски Съюз през 2022 година ", самоуверено дава отговор ботът на Bing. Звучи като фрагмент от книга за различна история, в която Европейски Съюз не е с 27 страни, колкото са в действителност след Брекзит. Хърватия направи тъкмо противоположното на това да напусне Европейски Съюз - одобри еврото при започване на годината.

Ден преди Супербоул в Съединени американски щати изкуственият разсъдък към този момент си измисляше и кой е победил и къде и по кое време се е играл мачът.
 Снимка 606458
Източник:

Всъщност, в избрани обстановки ботът дори се е опитвал да убеждава потребителите, че към момента сме 2022 година

По-добре не разчитате на Bing, в случай че ще изпитвате някого

Голям мотив за горделивост на Microsoft беше опцията чат ботът да сформира проби по разнообразни тематики. Всичко хубаво, само че правилният отговор е постоянно A, както виждат от PC Magazine:
 Снимка 606464

Какво ще последва?

Microsoft умишлено пускат неработещ артикул за кратковременно привличане на вниманието, счита софтуерният инженер.

Към момента формален коментар от страна на компанията няма - въпреки тя да се е застраховала с текст, че не постоянно написаното от изкуствения разсъдък ще е правилно.

Въпреки това, не е изключено пазарът да накаже MS по същия метод, както по-рано го направи с Гугъл.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР