150 души загинаха през последния месец след вълната от насилие

...
150 души загинаха през последния месец след вълната от насилие
Коментари Харесай

Нарковойната в Мексико взе 150 жертви за месец

150 души починаха през последния месец след вълната от принуждение в мексикански картел, разтресен от вътрешни битки сред банди, демонстрират данни на държавната прокуратура, написа Агенция Франс Прес.
Жертвите включват петима мъже, чиито тела бяха открити с огнестрелни рани в четвъртък вечерта на основна улица в Кулиакан, оповестиха управляващите.
На 9 септември избухна война сред две фракции на картела Синалоа, една от най-жестоките и мощни организации за трафик на опиати в Мексико. Някои локални служители на реда, обвинени в присъединяване, са били обезоръжени от военните. Сблъсъците пристигнаха след трагичния арест на 25 юли на американска територия на съоснователя на картела Синалоа Исмаел „ Ел Майо “ Замбада, който твърди, че е бил похитен в Мексико и предаден в ареста на Съединени американски щати срещу волята му.
 76-годишният Замбада беше арестуван дружно с Хоакин Гусман Лопес, наследник на Ел Чапо, който излежава доживотна присъда в Съединени американски щати. Смята се, че насилието опълчва членове на бандата, лоялни на Ел Чапо и синовете му, против други, свързани със Замбада, които пледираха почтени по редица обвинявания в съд в Ню Йорк предишния месец.
Бившият мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор сподели преди да напусне поста тази седмица, че Съединени американски щати споделят виновността за вътрешните битки поради ареста на Замбада - изказване, отхвърлено от американския дипломат Кен Салазар. Вашингтон отхвърля да е възнамерявал залавянето му.
Спираловидното незаконно принуждение, огромна част от което е обвързвано с трафик на опиати и банди, докара до убийството на над 450 000 души в Мексико от 2006 година насам. Клаудия Шейнбаум, която постави клетва във вторник като първата жена президент на Мексико, даде обещание да се придържа към тактиката на Лопес Обрадор „ обятия, а не патрони “ за потребление на обществената политика за справяне с престъпността в нейните корени.
Бившият кмет на Мексико Сити и основна фигура в ръководещата партия би трябвало да разкрие своя проект за сигурност идната седмица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР