150-200 хиляди работници и служители от ресторанти, заведения и хотели

...
150-200 хиляди работници и служители от ресторанти, заведения и хотели
Коментари Харесай

200 000 уволнени от заведенията до края на март

150-200 хиляди служащи и чиновници от заведения за хранене, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март като резултат от наложените карантинни ограничения поради Covid-19, предвиждат от Сдружението на заведенията, съобщи БНР.

Загубите, които калкулира всяка компания от началото на рецесията, съгласно изследване на Българската стопанска камара (БСК), са към 2000 лева приблизително дневно.

За да оцелеят и запазят своите чиновници някои заведения и заведения за хранене се пробват да преориентират активността си и да стартират да подготвят храна за доставки, само че даже и това не е решение, споделя Емил Коларов от Сдружението на заведенията.

„ Защото не може три години наред да си работил по една скица и в един миг за 2 дни, за 1 седмица, та даже за 1 месец да реорганизираш активността си, да започнеш да продаваш храна за у дома и хората да те научат и да купуват от тебе. Има, несъмнено, такива обекти, за които такава опция няма като увеселителните заведения, нощни заведения, питейни заведения, барчета, кафенца и така нататък Те затварят на 100%. Така чиновниците или служащите се оказват отпуск или даже към този момент са освободени “, сподели той.

Намерението на страната да изплаща 60% от трудовите хонорари на тези хора също не работи, твърди Емил Коларов.

„ Ако си представим, че един чиновник бъде скъсен и той отиде в бюрото по труда и си подаде документите, компенсацията, което ще получи е тъкмо 60%. Т.е. той ще получи същото обезщетение, което ще получи и сега. Разликата е, че оставайки назначени при нас, ние най-вероятно ще би трябвало да поемем и техните осигуровки “, изясни той.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР