15 закона отлежават входирани в Народното събрание и депутатите не

...
15 закона отлежават входирани в Народното събрание и депутатите не
Коментари Харесай

15 закона по ПВУ чакат депутатите да се сетят за тях, подсеща Пеканов

15 закона отлежават входирани в Народното събрание и депутатите не се заемат с тях . В тези закони са заложени 22-те ограничения, които би трябвало да приемем, с цел да може да се изиска отблокиране на втория транш от средства по Плана за възобновяване и развиване .

За това предизвести вицепремиерът Атанас Пеканов на брифинг в Министерски съвет, на който разгласи, че Европейската комисия е направила първото заплащане за България от 1,37 милиарда евро безплатни средства.

Искането за второ заплащане ще се случи тогава обаче, когато сме подготвени с нашата работа. " Няма да спра да го дублирам - ПВУ изисква от нас дейности и промени . Това ще се случи единствено при политическа воля за това. Рискуваме да останем в периферията на Европа ", съобщи Пеканов .

Макар и да регистрира сполучлив стадий и преведен първи транш от срества, брифингът на Пеканов бе отдаден по-скоро на случилото се в сряда в пленарна зала - отхвърлянето на Закона за отбрана на лица, подаващи сигнали за корупция . Депутатите отхвърлиха и двата законопроекта - един предложение на Министерство на правораздаването и втори, на някогашния правосъден министър Надежда Йорданова.

С отхвърлянето законът въобще не може да влезе за разискване, даже и да се вършат промени сред първи и второ четене, уточни Пеканов. Той повтори и думите на министър Крум Зарков с предизвестието, че в действителност законопроектите транспонират у нас европейска инструкция - нещо, което е трябвало да стане още преди две години и в действителност против страната ни се води наказателна процедура , по която българските жители ще заплащат.

Атанас Пеканов съобщи, че такова отменяне е разочароващо и недопустимо. А с министър Зарков сега търсят други възможности.

Има обаче доста работа и в случай че не я свършим няма да може да желаяме втория транш. Това са 66 ограничения.

По думите на Пеканов има сериозен риск от закъснение, а това е значимо, защото няма да можем да се включим в периодите по осъществяване на Плана за възобновяване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР