15 юни 2005 г., интензивното отделение на болница в Атина.

...
15 юни 2005 г., интензивното отделение на болница в Атина.
Коментари Харесай

15 години от свирепата контузия: Ивет е по-силна от всякога

15 юни 2005 година, интензивното поделение на болница в Атина. Огромните лешникови очи на Ивет Лалова преди малко са се отворили. Най-бързата бяла жена в света (б.а. - Лалова публично е приета за такава поради времето от 10.77 сек през 2004 година и четвъртото й място на 100 м в олимпийския край в Атина), лежи с раздробено бедро. Не мисли нищо. Усмихва се. Губят й се мигове от случая. На висока скорост по време на загрявката на шампионата „ Циклитирия " опустошава собствен сътрудник. За да защищити него, контузва себе си по метод, който сковава от смут международната спортна общност.

Ивет диша отмерено, с цел да не й призлее от миризмата на болница. И чака присъдата на лекарите…
На 38 см от Ада Ивет Лалова победи себе си и медицината
Така стартират моите " На 38 см от Ада “, отдадени на изумителната Ивет Лалова, която е едно от чудесата на международния спорт и на нашето време, а ние всички сме късметлии да бъдем нейни съвременници.

Статията е писана на 9 юли 2016 година, а през днешния ден – 15 юни 2020-а се навършват тъкмо 15 години от свирепия случай в Атина. Освен, че проходи и се научи да бяга още веднъж, за тези 15 години Ивет съумя в резюме да реализира следното:

Три олимпийски участия, плюс олимпийски край, четири медала от европейски шампионати и европейска купа, два финала на международни шампионати навън.

Това е единствено „ дребна “ част от всичко, което великата Ивет реализира, изправяйки се още веднъж на крайници и захвърляйки патериците. Две години й лишава да го направи и да се завърне на пистата. Отнема й доста повече да си върне увереността и бързината.
Ивет: Имаше пот, кръв, сълзи и травми, само че беше необикновено! Красивата лекоатлетка с прочувствен пост в обществените мрежи
Снимка: Lap.bg

Две неща обаче в никакъв случай не губи, даже и прикована към болничното легло: храбростта на сърцето и усмивката. Нищо, че минават дълги месеци и години, в които усмивката й е потопена в сълзи. От тъга, от болежка, от гняв.

Ивет обаче е една. И в редовете по-надолу сме събрали най-значимото, което тя ни подари като достижения и наслада през последното повече от десетилетие. А да има българка измежду най-бързите дами на планетата, в най-уникалния спорт, в спринта, който е приет за „ черешката на тортата “ в Царицата на спортовете, това в действителност е извънредно. И невероятно за реализиране, в случай че семейството ти не е Лалова и не си родена, с цел да не спираш да вървиш. НАПРЕД. Да летиш. И да познаваш цената на всяка стотна от секундата.

Снимка: Getty Images

Европейското в Хелзинки 2012 – втората ѝ континентална купа!

28 юни 2012 година, трибуните на олимпийския стадион в Хелзинки жужат като пчели в кошер. Долу на пистата камерите наблюдават финалистките на 100 м . Едно, второ, трето... Безизразни лица като по шаблон, сковани от напрежение. Операторите са отегчени. Бързат да покажат и последната. И тогава - хоп! Една-единствена измежду осем грее усмивката на Ивет. Дежурната целувка и за публиката. И жест, по-силен от думите: показалец пред устните. Молба за безмълвие. Зов за тишина. Знак на ориста. Наречете го, както желаете.

Пистолетът гръмва и осем чифта бързоноги крайници се отлепват от стартовите блокчета. Пред тях има единствено едни 100 м и някакви си секунди надпреварване с вятъра. Момичето с пръста върху устните потегля постепенно, до 80-ия метър изостава. След това печели. Шампионка е. Отново е най-бързата жена в Европа. Първата българка в историята с континентална купа в късия спринт от състезание навън.
Ивет Лалова - третата най-опитна финалистка в света Българката потвърди, че годините не са минус, а преимущество
Снимка: Getty Images

Лондон 2012 – третото ѝ следващо олимпийско присъединяване

В Лондон Ивет приключва втора в четвъртфиналната си серия на 100 м, изравнявайки най-хубавото си време за сезона от 11,06 сек. Отпада на полуфиналите като приключва 19-а в крайното класиране. На 200 м реализира най-хубавия си резултат за сезона още в сериите – 22,91, а 22,98, за които бяга на ½-финала, я оставят шеста и не й стигат за край.

Снимка: Getty Images

Световното в Москва 2013 – проклетата една стотна не ѝ доближава на два пъти!

И на 100, и на 200 м, Ивет остава… девета. На едно място под чертата от осемте, които спорят за медалите и в двата спринта! Любопитното е, че и в двете дисциплини на нея не ѝ доближава тъкмо по… една стотна , с цел да е измежду финалистките, надлежно с времена от 11,10 сек. и от 22,81 сек.

През 2013-а обаче Ивет още веднъж прибира още един орден, който добави към богатата си сбирка – бронз на 60 м на европейското състезание в зала – 7,12 сек. – нейн персонален връх на тази отдалеченост.

Снимка: Getty Images
Денят на Ивет Лалова Българката ще бяга във финала на 200 м на международното състезание през днешния ден
Световното в Пекин 2015 – първото ѝ присъединяване на край в шампионат на планетата!

100 м

Ивет стартира вихрено в Пекин и записва най-хубав резултат за сезона на 100 м – 11,09 сек. още в квалификациите. След това отпада на полуфинал. Българката обаче не е споделила тежката си дума, а кулминационната точка следва, тъй като се задава конкуренцията в по-силната й дисциплинираност – бягането на 200 м.

200 м

В Пекин Ивет слага най-хубав резултат от 22,54 сек., с който се класира за полуфиналите. Там подвига летвата доста, доста по-високо с фантастично време от 22,32 сек. – нейн персонален връх и място във финала! В борбата за медалите се класира седма (22,41), само че не това е най-важното: Лалова се трансформира в едвам третата българска атлетка на край на 200 м на международно състезание и първата, която бяга на край на 200 м през последните 28 години след Надежда Георгиева, която остава осма в Рим 1987 година

Снимка: Getty Images
Ивет Лалова пред bTV: Винаги би трябвало да си най-хубавата версия на себе си "Да приказвам за тежкото строшаване ми подейства като терапия ", показа седмата най-бърза жена в света на 200 м
Европейското в Амстердам 2016 – два финала, два сребърни медала!

100 м

Ивет печели сърцата на холандската аудитория с извънредно тичане още на полуфиналите: 11,26 сек., след което го усъвършенства и във финала, в който с 11,20 се подрежда втора, директно след локалната фаворитка Дафне Скипърс.

200 м

В полуфиналите Ивет стопира хронометрите на 22,57 сек. – още веднъж нейно най-хубаво време за сезона. На финала остава със сребро, с резултат от 22,52 – подобрявайки отново персоналното си време за годината и водейки оспорвана борба с друга огромна спринтьорка от континента - Дина-Ашър Смит (Великобритания). За Лалова това е втори важен орден от европейски шампионати след златото от Хелзинки и първи на 200 м в историята на българската лека атлетика от европейски шампионати.

Снимка: Getty Images
Ивет Лалова пред bTV: Очаквайте най-хубавото от мен през 2020 година (ВИДЕО) Ще бъде една доста мощна и значима година, сподели спринтьорката при награждаването за Най-добър спортист на България
Рио 2016 – четвъртото следващо присъединяване на олимпийски игри и още веднъж присъединяване на край!

При четвъртото си следващо присъединяване на олимпийски игри в кариерата великата Ивет Лалова доближава за повторно до край! След двата й финала на 100 и 200 м в Атина 2004, 12 години по-късно, в Бразилия, тя е измежду осемте най-бързи дами на планетата, които бягат на 200 м. Още на ½-финалите Ивет слага най-хубаво време за сезона от 22,42 сек. и светът още веднъж е в краката й, а България няма по какъв начин да бъде по-горда със своето златно момиче.

Снимка: Getty Images

Световното в Доха 2019 – нова страница в историята и нов край!

На 35 години, в своето седмо присъединяване на шампионат на планетата навън, Ивет потвърждава, че е измежду най-бързите дами на земното кълбо и че не съществува лимит на нейните благоприятни условия! Спринтьорката ни, която е измежду суперзвездите в Доха и една от най-търсените от публицисти и почитатели, влиза в борбата за медалите в по-дългата, само че коронна нейна дисциплинираност със седмо време - 22,58 сек.
bTV Репортерите: Живот на спринт (ВИДЕО) Димитър Тасев и операторът Николай Кънчев влязоха в света на летящата към пети олимпийски игри спринтьорка
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР