15 вили са изгорели във вилната зона над село Отец

...
15 вили са изгорели във вилната зона над село Отец
Коментари Харесай

Пожарът в Пловдивско: 15 вили са изгорели във вилната зона над село Отец Паисиево

15 вили са изгорели във вилната зона над село Отец Паисиево, община Калояново. Това заяви кметът на общината Младен Кичев. Към мястото пътуват няколко пожарни и тежка техника, която да направи просеки. В селото няма вода. Доброволци са пресекли пътя на огъня, с цел да не се разгръща към селището. По информация на лесовъдното дружество Смолян там гори дъбова гора.

Областният шеф на Пловдив проф. Христина Янчева изиска помощ за преодоляването и потушаването на пожара във вилната зона на калояновското село Отец Паисиево. Искането е отправено към 61-ва Стрямска механизирана бригада посредством Министерството на защитата. Очаква се от там да обезпечат инженерна техника и военнослужещи. „ Ситуацията е сериозна, температурите са високи, има и вятър. За страдание в зоната няма вода и се постанова да организираме и водоноски “, изясни проф. Янчева.

Междувременно стана ясно, че огромен горски пожар бушува край Стрелча. От АПИ оповестиха, че краткотрайно е лимитирано придвижването по пътя Стрелча – Копривщица поради заради пожар наоколо до пътя.

Сигналът за огнената буря е подаден към 10 часа. Пламъците са обхванали боровата гора в землището на курортния град, местността " Белотруп ", оповестиха за NOVA от полицията в Пазарджик. Към мястото неотложно са били изпратени чиновници на пожарната от Панагюрище. Сигналът е получен в 10:05 часа на незабавния телефон 112, осведомиха от Южното централно държавно дружество (ЮЦДП) - Смолян.  

За справяне с пожара са ориентирани още огнеборци от районните служби в Белово, в Пещера, Пазарджик и в Батак. Предоставен е и дрон от регионалния шеф на Пазарджик, с който да се извърши разузнаване на обстановката по въздуха.

На място има и тежка техника, която да прокарва и просеки.  Огънят бушува в мощно кръстосан планински терен, най-вече в борови култури. Гасенето е затруднено от мощния вятър, който непрекъснато сменя посоката на горене. По предварителни данни, върховият пожар е обхванал досега повърхност от над 1 000 дка горски територии, прецизираха от Южното централно държавно дружество - Смолян.  

Преди обед е зародил и низов пожар в аграрни земи в землището на с. Каравелово, община Карлово. Заради мощния вятър пламъците са обхванали 150 дка акациеви насаждения.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР