15-ти октомври е Международен ден на белия бастун. През 1921

...
15-ти октомври е Международен ден на белия бастун. През 1921
Коментари Харесай

15-ти октомври е Международен ден на белия бастун

15-ти октомври е Международен ден на белия бастун. През 1921 година Джеймс Бигс - фотограф от Бристол, Англия, ослепява след акцидент. В региона, в който живеел, имало мощно пътно придвижване. За това той боядисал в бяло бастуна, който употребявал за подкрепяне на напредването си. Белият цвят го направил по-забележим.

През 1930 година французойката Жили Дербемон предлага бастуните употребявани от слепи хора да бъдат оцветени в бял цвят, с цел да се виждат по-добре и белия цвят да бъде знак, знак на зрителния недостатък. През идната 1931 година кметът на Париж осъществя тази концепция.

През 1931 година във Франция започва национална стратегия за придвижване на незрящи хора. В Съединени американски щати въвеждането на белия бастун се дължи на Джордж Бонъм.
През 1943 година в Пенсилвания, работещият във военна болница психолог Ричард Хувър изобретява дългия бял бастун. Това откритие било предизвикано от тежката обстановка, в която са се намирали слепите му пациенти. Поради заплаха от бомбардировки болничното заведение била ситуирана в гора и в няколко здания отдалечени една от друга. Това доста затруднявало напредването на слепците.
На 6-ти октомври 1964 година Съединени американски щати афишират 15 октомври за Международен ден на белия бастун.

Белият бастун е признат и като предпазен знак в законите за уличното придвижване на всички страни в света. Признат е и като знак за тежко зрително увреждане и като знак за самостоятелността на хората без зрение.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР